Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. lipnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Nova pravila pohrane i obrade podataka u cijelom EU-u

Europski parlament, Vijeće i Europska komisija večeras su postigli politički dogovor o novim pravilima koja će omogućiti pohranu i obradu podataka u cijelom EU-u bez neopravdanih ograničenja. Novim će se pravilima također podržati stvaranje...

20150128_digital-protection.jpg

Jedinstveno digitalno tržište: Pregovarači EU-a postigli su politički dogovor o slobodnom protoku neosobnih podataka

Potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: „Ograničenja povezana s lokalizacijom podataka znakovi su protekcionizma za koji na jedinstvenom tržištu nema mjesta. Nakon uvođenja slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, ovim dogovorom poduzeli smo sljedeći korak za slobodan protok neosobnih podataka u cilju poticanje tehnoloških inovacija i novih poslovnih modela i stvaranja europskog podatkovnog prostora za sve vrste podataka.”

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: „Podaci su okosnica današnjeg digitalnog gospodarstva i ovaj prijedlog pomoći će u izgradnji zajedničkog europskog podatkovnog prostora. Europsko podatkovno gospodarstvo može postati moćan pokretač rasta, pridonijeti otvorenju novih radnih mjesta, uvođenju novih poslovnih modela i mogućnosti za inovacije. Ovim dogovorom korak smo bliže dovršetku izgradnje jedinstvenog digitalnog tržišta do kraja 2018.”

Novim pravilima uklonit će se prepreke koje ometaju slobodan protok podataka i potaknuti gospodarstvo Europe tako što će se do 2020. ostvariti predviđeni rast od oko 4 % BDP-a.

Novim pravilima o slobodnom protoku neosobnih podataka postići će se sljedeće:

  • Osiguravanje slobodnog prekograničnog protoka podataka: Novim se pravilima uspostavlja okvir za pohranu i obradu podataka u cijelom EU-u i zabranjuju se ograničenja povezana s lokalizacijom podataka. Države članice morat će obavijestiti Komisiju o svim preostalim ili planiranim ograničenja povezanima s lokalizacijom podataka u ograničenim posebnim situacijama obrade podataka iz javnog sektora. Uredba o slobodnom protoku neosobnih podataka ne utječe na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka s obzirom na to da se ne primjenjuje na osobne podatke. Međutim, te dvije uredbe primjenjivat će se zajedno kako bi se omogućio slobodan protok svih podataka, osobnih i neosobnih, čime se stvara jedinstven europski podatkovni prostor. U slučaju skupa osobnih i neosobnih podataka, odredba Opće uredbe o zaštiti podataka kojom se jamči slobodan protok osobnih podataka primjenjivat će se na dio skupa s osobnim podacima, a na dio skupa s neosobnim podacima primjenjivati će se načelo slobodnog protoka neosobnih podataka.
  • Osiguravanje dostupnosti podataka za regulatornu kontrolu: Javna tijela moći će pristupiti podacima radi nadzora i nadzorne kontrole neovisno o mjestu pohrane ili obrade u EU-u. Države članice mogu kazniti korisnike koji ne pružaju pristup podacima koji su pohranjeni u drugoj državi članici.
  • Poticanje izrade kodeksa ponašanja za usluge u oblaku kako bi se olakšala promjena pružatelja usluga računalstva u oblaku u skladu s jasnim rokovima. Tako će tržišta za usluge računalstva u oblaku postati fleksibilnija, a podatkovne usluge u EU-u povoljnije.

Dogovorene mjere u skladu su s postojećim pravilima za slobodno kretanje i prenosivost osobnih podataka u EU-u.

Pojedinosti

Datum objave
19. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj