Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak30. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Nova pravila o roamingu za putnike u EU-u: „u roamingu kao kod kuće” još 10 godina

Operatori koji pružaju mobilne usluge trebali bi korisnicima osigurati pristup 4G mrežama ili naprednijim 5G mrežama ako su dostupne na odredištu koje potrošač posjećuje.

Nova pravila o roamingu za putnike u EU-u: „u roamingu kao kod kuće” još 10 godina

Sutra, 1. srpnja 2022., na snagu stupa nova i poboljšana Uredba o roamingu. Njome se sustav „u roamingu kao kod kuće” produžuje do 2032., što znači da putnici u EU-u i EGP-u mogu u drugim državama telefonirati, slati poruke i surfati bez dodatnih naknada. Zahvaljujući novim pravilima znatne koristi ostvarit će i poduzeća i građani Unije, koji će imati bolje iskustvo roaminga jer će u inozemstvu zadržati jednaku kvalitetu mobilnih usluga kao kod kuće. Novim se pravilima poboljšava i pristup komunikaciji prema hitnim službama u cijelom EU-u te se jamči jasno informiranje o uslugama za koje se mogu naplaćivati dodatne naknade.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager rekla je: Zahvaljujući uredbi o roamingu svi smo uživali pogodnosti sustava „u roamingu kao kod kuće”. Kad putujemo unutar Unije, možemo telefonirati, slati poruke i koristiti internet bez dodatnih troškova. To je vrlo opipljiva korist našeg jedinstvenog europskog tržišta. Produljenjem tih pravila cijene među operatorima i dalje će biti konkurentne te će se korisnicima omogućiti da i sljedećih deset godina uživaju u besplatnim uslugama roaminga.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Sjećate li se kad smo na putovanjima po Europi morali isključiti mobilne podatke kako ne bismo dobili ogroman račun za roaming? To je sada prošlost. Ovaj sustav namjeravamo zadržati barem sljedećih deset godina. Veća brzina i transparentnost znači i poboljšanje kvalitete života građana Unije.

Brži mobilni internet tijekom putovanja

Korisnici će sada imati pravo na istu kvalitetu mobilnog interneta u inozemstvu kao i kod kuće. Operatori koji pružaju mobilne usluge trebali bi korisnicima osigurati pristup 4G mrežama ili naprednijim 5G mrežama ako su dostupne na odredištu koje potrošač posjećuje. Korisnici bi trebali moći pronaći informacije o dostupnosti mreže u svojim ugovorima o mobilnim uslugama i na internetskim stranicama operatora.

Sprečavanje neočekivanih skrivenih naknada

Kada korisnici putuju zrakoplovom ili brodom, mobilni telefoni mogu se automatski povezati na brodsku ili avionsku mrežu koja se temelji na satelitskom prijenosu. Za korištenje usluga mobilne veze preko nezemaljskih mreža mogu se naplaćivati vrlo visoke dodatne naknade. Novi propisi o roamingu obvezuju operatore da zaštite svoje korisnike i obavijeste ih ako njihovi telefoni prijeđu na nezemaljsku mrežu. Osim toga, operatori bi trebali automatski prekinuti pružanje mobilnih usluga ako one preko nezemaljskih mreža dosegnu iznos naknade od 50 EUR ili neku drugu unaprijed određenu granicu. Operatori mogu ponuditi i dodatne usluge, kao što je mogućnost da odustanete od usluge roaminga u zrakoplovima i plovilima.  

Više informacija, bolji izbor

Korisnici bi trebali moći donositi informirane odluke o korištenju usluga koje bi ih mogle izložiti dodatnim troškovima. Pozivi službama za korisnike, osiguravajućim društvima i zračnim prijevoznicima ili SMS poruke radi sudjelovanja u natječajima ili događanjima mogu na putovanjima u inozemstvo biti skuplji nego kod kuće. Operatori se moraju pobrinuti za to da korisnicima pruže informacije o vrstama telefonskih brojeva zbog kojih mogu nastati dodatni troškovi kada ih korisnici nazovu ili im pristupe iz inozemstva. Te bi informacije korisnicima trebali dostavljati u automatskim SMS porukama koje se šalju pri prelasku granice u drugu državu članicu EU-a te ih navoditi u ugovorima o pružanju usluga.

112 – Pozivi u hitnim slučajevima tijekom putovanja

Novim pravilima o roamingu osigurava se da su građani upoznati s jedinstvenim brojem EU-a za hitne slučajeve 112, koji mogu nazvati bilo gdje u Uniji kako bi stupili u kontakt s hitnim službama. Operatori bi do lipnja 2023. svojim korisnicima koji putuju u inozemstvo trebali slati automatske poruke s obavijestima o dostupnim alternativnim načinima kontaktiranja s hitnim službama, kao što su tekstualne poruke ili aplikacije u stvarnom vremenu. Na te alternativne načine kontakt mogu uspostavljati građani koji ne mogu upućivati glasovne pozive.

Niže cijene među operatorima, bolji uvjeti za korisnike

Novom uredbom o roamingu utvrđuju se niže veleprodajne naknade, tj. troškovi operatora za upotrebu mreža u inozemstvu radi pružanja usluga korisnicima kada se nalaze u inozemstvu. Gornje granice veleprodajnih cijena utvrđene su na razinama kojima se osigurava da operatori mogu pokriti i nadoknaditi troškove pružanja usluga roaminga potrošačima po domaćim cijenama:

  • novom uredbom utvrđuju se sljedeće gornje granice veleprodajnih cijena za podatkovne usluge: 2 €/GB u 2022., 1,8 €/GB u 2023., 1,55 €/GB u 2024., 1,3 €/GB u 2025., 1,1 €/GB u 2026. i 1 EUR/GB od 2027. nadalje
  • za glasovne usluge: 0,022 €/min u razdoblju 2022.–2024. i 0,019 €/min od 2025. nadalje
  • za SMS poruke: 0,004 €/SMS u razdoblju 2022.–2024. i 0,003 €/SMS od 2025. nadalje.

Niže veleprodajne cijene pogoduju korisnicima jer se njima želi postići da svi operatori mogu ponuditi konkurentne pretplate za roaming u skladu s načelom „u roamingu kao kod kuće”.

Kontekst

Zahvaljujući Uredbi EU-a o roamingu građani od 2017. uživaju u besplatnom roamingu za pozive, slanje poruka i korištenje mobilnih podataka u inozemstvu u EU-u bez dodatnih naknada. Revizija pravila pokazala je da ima prostora za poboljšanje. Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra iz veljače 2021. 33 % ispitanika koji su putovali u inozemstvo imalo je manju brzinu mobilnog interneta nego što uobičajeno imaju kod kuće, a 28 % imalo je u inozemstvu niži standard mreže (tj. 3G mreža umjesto 4G). Osim toga, u studiji koju je proveo Zajednički istraživački centar utvrđeno je da je 25 % korisnika barem jednom imalo lošiju kvalitetu usluge u roamingu u usporedbi s onom kod kuće, čak i kada su mrežni uvjeti mogli osigurati bolju kvalitetu. Budući da je prethodna uredba o roamingu trebala isteći 30. lipnja 2020., Komisija je u veljači 2021. predložila novu poboljšanu uredbu o roamingu kako bi se svim korisnicima mobilne telefonije i interneta omogućilo da i dalje budu povezani bez dodatne naknade tijekom putovanja po državama članicama. Ta uredba stupa na snagu sutra, 1. srpnja.

Više informacija

O roamingu

Ažurirana pitanja i odgovori o novoj Uredbi o roamingu

Pitanja i odgovori o tome kako funkcionira „u roamingu kao kod kuće”

Izvješća i studije o roamingu

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj