Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. prosinca 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Nova porezna pravila u državama članicama EU-a

Komisija je danas donijela nova pravila kojima se poreznim upravama u državama članicama EU-a olakšava razmjena financijskih informacija, čime se jamči potpuna porezna transparentnost i suradnja.

istock-599910_0.jpg

Donošenje detaljnih pravila znači da su sada spremni praktični preduvjeti za stupanje na snagu izmijenjene Direktive o administrativnoj suradnji1. siječnja 2016. Od tog će datuma porezne uprave država članica razmjenjivati informacije o relevantnim financijskim dohocima, uključujući kamate, dividende i ostale slične vrste dohotka. U djelokrug primjene Direktive spadaju i informacije o stanju na računu, prihodi od prodaje financijske imovine i dohodak od određenih proizvoda osiguranja.

Dogovorena pravila u skladu su s OECD-ovim globalnim standardom razmjene, što znači da će porezne uprave u EU-u moći koristiti isti format za razmjenu informacija unutar Unije i izvan nje.

Države članice obvezale se su se i na prijedlog Komisije o daljnjem poboljšanju pravila 2019., i to dodavanjem novih rubrika s podacima i razmatranjem svih drugih potrebnih promjena. I OECD je nedavno pristao 2019. poboljšati vlastiti sustav u skladu s pristupom EU-a.

Službe Komisije nastavit će tijesno surađivati s državama članicama na primjeni Direktive te s OECD-om na pravovremenoj provedbi poboljšanja. U interesu održavanja jedinstvenog globalnog standarda Komisija će se o svim budućim potrebama za poboljšanjem sustava i rubrikama s podacima već u ranoj fazi konzultirati s OECD-om.

Pojedinosti

Datum objave
15. prosinca 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj