Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Nova financijska sredstva EU-a za inovativne pristupe kako bi se smanjila dugotrajna nezaposlenost i pomoglo ljudima da pronađu posao

Komisija je danas objavila poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od 23 milijuna eura kako bi državama članicama EU-a pomogla da pronađu nova rješenja za probleme dugotrajne nezaposlenosti i podupre ljude da se vrate na tržište rada.

Održivo financiranje: Komisija se savjetuje o dodatnim kriterijima za definiranje održivih djelatnosti i boljoj upotrebljivosti taksonomije EU-a

Komisija je danas objavila poziv na podnošenje prijedloga u vrijednosti od 23 milijuna eura kako bi državama članicama EU-a pomogla da pronađu nova rješenja za probleme dugotrajne nezaposlenosti i podupre ljude da se vrate na tržište rada. To je najavljeno u nedavnom akcijskom planu za rješavanje problema nedostatka radne snage i vještina u EU-u.

Ovim pozivom na podnošenje prijedloga, financiranim u okviru inicijative „Socijalne inovacije +” Europskog socijalnog fonda plus (ESF+), Komisija namjerava na temelju prethodnih obećavajućih inicijativa ojačati ulogu organizacija socijalne ekonomije. One daju prednost socijalnim i okolišnim ciljevima te većinu svojih dobitaka ponovno ulažu u svoje inicijative. Dokazano podupiru ljude koji su pretrpjeli izolaciju i siromaštvo zbog dugotrajne nezaposlenosti.

Novi pristupi za pomoć ljudima da pronađu posao

Iako je stopa nezaposlenosti u EU-u rekordno visoka te je u četvrtom tromjesečju 2023. iznosila 75,5 %, rješavanje problema dugotrajne nezaposlenosti koja se odnosi na osobe koje su nezaposlene dulje od godinu dana, i dalje je problem u mnogim državama članicama. U EU-u 4,5 milijuna osoba starijih od 25 godina registrirano je 2022. kao dugotrajno nezaposleno.

Što je osoba dulje nezaposlena, to joj je teže pronaći posao, čime se povećava rizik od siromaštva i socijalne isključenosti. Tradicionalne mjere, kao što je osposobljavanje bez individualizirane potpore, često nisu dovoljne za učinkovito rješavanje tog problema.

Kad je riječ o rješenjima, u nedavnom izvješću financiranom sredstvima EU-a istaknut je potencijal inovativnih pristupa, kao što su garancije za zapošljavanje, kako bi se dugotrajno nezaposlenim osobama pomoglo da se vrate na tržište rada. Takve mjere pomažu u otvaranju radnih mjesta koja odgovaraju profilima ljudi i potrebama njihovih lokalnih zajednica. Mogu imati velike koristi: omogućavaju korisne usluge po pristupačnim cijenama za lokalnu zajednicu, nude nove mogućnosti zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene osobe i pomažu otklonuti problem nedostatka radne snage i vještina.

Zahvaljujući tim inicijativama dugotrajno nezaposlene osobe mogu početi graditi financijsku neovisnost, samopouzdanje i profesionalni razvoj. Time se poboljšavaju njihovi izgledi za buduće zapošljavanje na širem tržištu rada i podupire njihova socijalna i gospodarska uključenost.

Primjeri inovativnih pristupa

U izvješću „Garancija za zapošljavanje i drugi inovativni pristupi” istaknuti su primjeri inicijativa kojima se uspješno pružala potpora dugotrajno nezaposlenim osobama. Primjeri inovativnih pristupa:

  • pilot-projekt garancije za zapošljavanje u Marienthalu u Austriji nudi poslove s pravednom plaćom svim osobama koje su dugotrajno nezaposlene,
  • inicijativa za područja bez dugotrajne nezaposlenosti u Francuskoj nudi mogućnost zapošljavanja osoba koje su najmanje godinu dana nezaposlene. U okviru inicijative ocjenjuju se vještine i želje ljudi, usklađuje ih se s potrebama zajednice te se potiče otvaranje radnih mjesta koja ispunjavaju te potrebe. Uštede od novčanih davanja koja se inače isplaćuju nezaposlenim osobama preusmjeravaju se na otvaranje tih radnih mjesta,
  • sličan pristup uveden je i u Belgiji te se u Valoniji planira uspostaviti 17 područja s nultom stopom dugotrajne nezaposlenosti, uz potporu Europskog socijalnog fonda plus (ESF+),
  • inicijativom Solidary Basic Income u Berlinu u Njemačkoj nastoji se riješiti problem dugotrajne nezaposlenosti otvaranjem 1000 radnih mjesta za osobe koje su nezaposlene do pet godina.

Mjere EU-a za potporu državama članicama

Europska komisija poslijepodne će sudjelovati na događanju Odbora regija. Raspravljat će se o tome kako institucije EU-a mogu zajedno poticati države članice u rješavanju problema dugotrajne nezaposlenosti.

Događanju će prisustvovati predsjednik Europskog odbora regija Vasco Alves Cordeiro i povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit, uz zastupnike u Europskom parlamentu, članove Odbora regija i druge govornike na visokoj razini.

Događanje će se prenositi virtualno, a usmeno prevođenje dostupno je na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku.

Sljedeći koraci

Organizacije mogu do 30. rujna 2024. podnijeti svoje prijedloge, koji moraju uključivati organizacije iz najmanje dvije različite države članice EU-a, Islanda, Crne Gore, Norveške i Srbije, u skladu s uputama na internetskim stranicama poziva. Projekti mogu trajati do 36 mjeseci i dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 1 do 3 milijuna EUR po projektu.

Virtualni sastanak 28. svibnja 2024. bit će prilika za postavljanje pitanja o pozivu, a organizirat će se i sastanak za povezivanje kako bi se olakšalo stvaranje novih partnerstava za rad na projektima. Informacije o oba sastanka bit će dostupne na internetskoj stranici poziva.

Kontekst

Europski socijalni fond plus (ESF+) glavni je instrument Europske unije za ulaganje u ljude i provedbu europskog stupa socijalnih prava. S proračunom od gotovo 95,1 milijarde EUR za razdoblje 2021. – 2027. fond ESF+ uvelike doprinosi politikama EU-a u području zapošljavanja, socijalnih pitanja, obrazovanja i vještina, uključujući strukturne reforme u tim područjima.

U okviru fonda ESF+ inicijativa za socijalne inovacije+ namijenjena je razvoju i davanju inovativnih rješenja za društvena pitanja, posebno u području zapošljavanja, obrazovanja, vještina i socijalne uključenosti.

Dodatne informacije

Poziv na podnošenje prijedloga

Izvješće: „Prema nultoj stopi dugotrajne nezaposlenosti u EU-u: garancija za zapošljavanje i drugi inovativni pristupi”

Europski socijalni fond plus (ESF+)

Pratite Nicolasa Schmita na X

Pretplatite se na Komisijin bilten o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

 

Izjave

 

U središtu europskog projekta su ljudi. Danas pokrenuta inicijativa Europske komisije osigurava da nitko ne bude zapostavljen. Regije i gradovi provode inicijative prilagođene lokalnim okolnostima kako bi se otklonio problem dugotrajne nezaposlenosti. U okviru ovog poziva moći će iskoristiti sredstva iz ESF+ za učinkovitije suočavanje s tim socijalnim, gospodarskim i ljudskim izazovom. Europski odbor regija aktivan je partner u borbi protiv dugotrajne nezaposlenosti., Vasco Alves Cordeiro, President of the European Committee of the Regions

Dugotrajna nezaposlenost ostavlja teške posljedice za društvo, gospodarstvo, a najteže za pogođene osobe. To je gubitak talenata i produktivnosti koji si Europa ne može priuštiti. Lokalne vlasti i organizacije socijalne ekonomije širom Europe pokazale su da je moguće pružiti novu priliku onima koji se suočavaju s problemima dugotrajne nezaposlenosti. EU će i dalje raditi na otklanjanju tog problema i promicanju kvalitetnih radnih mjesta., Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava

 

Pojedinosti

Datum objave
18. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj