Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. siječnja 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Nova europska strukovna iskaznica olakšava rad u struci u drugim zemljama EU-a

Od danas je medicinskim sestrama, ljekarnicima, fizioterapeutima, posrednicima u prometu nekretninama i gorskim vodičima lakše obavljati svoju profesiju u drugim zemljama EU-a, i to zahvaljujući europskoj strukovnoj iskaznici.

20160118_european-professional-card.png

Ta iskaznica navedenim stručnjacima omogućuje učinkovitije priznavanje stručnih kvalifikacija u drugim zemljama EU-a.

Odluka će se i dalje donositi na temelju postojećih pravila, no mehanizam će se pojednostavniti putem elektroničkog postupka.

U sustav su ugrađene i mjere zaštite kako bi se onemogućila zloupotreba: mehanizam upozoravanja jamči adekvatnu zaštitu pacijenata i potrošača u EU-u.

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednje velika poduzeća, izjavila je: „Europska strukovna iskaznica velik je korak naprijed u našoj namjeri da Europljanima sa stručnim znanjima omogućimo da lakše i brže počnu raditi ondje gdje su njihove vještine potrebne, tražene i cijenjene. Riječ je o praktičnom instrumentu koji koristi ne samo stručnjacima, već i građanima kojima su potrebne njihove usluge. To je još jedna opipljiva prednost jedinstvenog tržišta EU-a.“

Europska strukovna iskaznica nije plastična kartica, već elektronička potvrda koja se izdaje prvim potpuno internetskim postupkom na razini EU-a za priznavanje stručnih kvalifikacija. Ovisno o tome kako se njezino funkcioniranje pokaže u praksi, europska strukovna kartica možda će se u budućnosti proširiti i na druga mobilna zanimanja.

Dodatne informacije dostupne su na web-mjestu Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike.

Pojedinosti

Datum objave
18. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj