Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Nova direktiva o borbi protiv pranja novca

Junckerova Komisija uvrstila je borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, pranja novca i financiranja terorizma u svoje prioritete.

Pregled stanja u pravosuđu 2017.

Junckerova Komisija uvrstila je borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, pranja novca i financiranja terorizma u svoje prioritete. Danas na snagu stupa četvrta direktiva o borbi protiv pranja novca. Njome se postrožuju važeća pravila, čime će se povećati djelotvornost borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Povećava se i transparentnost da bi se spriječilo izbjegavanje plaćanja poreza. U trenutku stupanja na snagu Direktive već su uznapredovali pregovori s Europskim parlamentom i Vijećem o dodatnim mjerama kojima će se ona pojačati.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je: „Pranjem novca omogućuju se kriminal, terorizam i izbjegavanje plaćanja poreza te mu zbog toga moramo stati na kraj. Donošenjem strožih pravila ostvarili smo velik napredak, no potreban je i brz dogovor o daljnjim poboljšanjima koja je Komisija predložila u srpnju prošle godine.“

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: „Teroristi i kriminalci i dalje pronalaze načine financiranja svojih aktivnosti te vraćanja svoje nezakonito stečene dobiti u gospodarstvo. Pravila koja od danas vrijede ključna su za uklanjanje preostalih zakonskih propusta. Potičem sve države članice da ih odmah provedu jer će niži standardi u jednoj zemlji oslabiti borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u cijelom EU-u.“

Komisija je danas objavila i izvješće koje će tijelima država članica biti podrška za uspješniju borbu protiv pranja novca u praksi. U njemu se navode područja koja su najizloženija riziku i metode kojima se kriminalci najčešće služe za pranje nezakonito stečenih financijskih sredstava.

Pojedinosti

Datum objave
26. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj