Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. siječnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

„Nikada ne smijemo zaboraviti sudbinu milijuna Židova”

Međunarodni dan sjećanja na holokaust: „Nikada ne smijemo zaboraviti sudbinu milijuna Židova”, rekla je predsjednica von der Leyen.

Holocaust remembrance day

27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na holokaust i 78. godišnjica oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust predsjednica von der Leyen izjavila je:

Nikada ne smijemo zaboraviti šest milijuna židovskih žena, muškaraca i djece ni sve ostale žrtve, među kojima su stotine tisuća Roma, ubijene tijekom holokausta.

Ove godine prisjetit ćemo se židovskog otpora i pobune u Europi pod nacistima. Obilježit ćemo 80. godišnjicu velikih ustanaka, poput ustanka u Varšavskom getu 19. travnja 1943., koji je postao simbol židovskog otpora i brutalnosti nacističkog režima. Prisjetit ćemo se i drugih akcija pokreta otpora primjerice u Belgiji, u kojoj su istoga dana tri člana pokreta – Robert Maistriau, Youra Livchitz i Jean Franklemon – sabotirala vlak koji je išao u Auschwitz sa Židovima osuđenima na smrt. Među onima koji su uspjeli pobjeći iz vlaka 120 ih je preživjelo. Bilo je i drugih pobuna koje se možda toliko ne spominju – u koncentracijskim logorima i logorima smrti u Treblinki i Sobiboru ili u getu u Białystoku. Naime, Židovi nisu bili pasivne žrtve, nego su organizirali otpor protiv nacista.

Cjelovita izjava dostupna je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
26. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj