Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. siječnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

„Nikad više” je sad – predsjednica von der Leyen povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust

27. siječnja je Međunarodni dan sjećanja na holokaust i 79. godišnjica oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau.

Izjava predsjednice von der Leyen

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust predsjednica von der Leyen dala je sljedeću izjavu:

Nakon gnjusnih terorističkih napada Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. sjećanje na holokaust dobilo je novo značenje. Europski Židovi opet žive u strahu, a nijedan se roditelj ne bi trebao bojati poslati svoju djecu u školu. Židove se zlostavlja, uznemirava i napada na ulici, u školama i sveučilištima. Sinagoge su izložene vandalizmu. Oskvrnjuju se židovska groblja.

Nezabilježen porast antisemitskih djelovanja koja smo vidjeli širom Europe podsjeća na najmračnije vrijeme naše povijesti. No danas svi stojimo uz židovske zajednice. Antisemitskoj mržnji ne smije biti mjesta, posebno ovdje u Europi. Nema opravdanja za antisemitizam.

Tri generacije nakon holokausta moramo osigurati da je židovska kultura i dalje javno prisutna i dobrodošla. Neprihvatljivo je da Židovi moraju skrivaju svoj identitet. Njegovanje židovskog načina života u središtu je naše strategije EU-a za suzbijanje antisemitizma. Danas, na 79. obljetnicu oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, sjećamo se 6 milijuna židovskih žena, muškaraca i djece te svih drugih žrtava, uključujući stotine tisuća Roma koji su ubijeni tijekom holokausta.

Cijela izjava dostupna je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
26. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj