Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. lipnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Nezakoniti govor mržnje: LinkedIn se pridružuje borbi protiv govora mržnje na internetu

Danas je LinkedIn, najveća profesionalna internetska mreža na svijetu, potpisao Kodeks postupanja EU-a protiv govora mržnje na internetu.

Nezakoniti govor mržnje: LinkedIn se pridružuje borbi protiv govora mržnje na internetu

Kako bi se spriječilo i suzbilo širenje nezakonitog govora mržnje na internetu, Komisija je donijela Kodeks ponašanja u suradnji s Facebookom, Microsoftom, Twitterom i YouTubeom u svibnju 2016. Nakon toga su se Kodeksu pridružili Instagram, Google +, Snapchat, Dailymotion, Jdemanvideo.com i TikTok.

Pet godina nakon njegova uvođenja Kodeks i dalje privlači nove sudionike, čime se potvrđuje njegova važnost za tehnološka poduzeća.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Želim srdačnu dobrodošlicu LinkedInu. Novi istaknuti sudionik posvećen je zaštiti svoje platforme od rasističke i ksenofobne mržnje. Kodeks postupanja važan je alat u borbi protiv govora mržnje, među ostalim u okviru uspostavljenom Aktom o digitalnim uslugama. Pozivam i druga poduzeća da se pridruže kako bi internet bio lišen mržnje.

U lipnju 2020. peti postupak praćenja pokazao je da su poduzeća u prosjeku ocijenila 90 % prijavljenog sadržaja u roku od 24 sata i da je 71 % sadržaja koji se smatra nezakonitim govorom mržnje uklonjeno. Komisija je pozdravila te rezultate i pozvala na daljnje napore, uključujući pružanje povratnih informacija korisnicima i transparentnost. Više informacija o Kodeksu postupanja protiv govora mržnje dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
25. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj