Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. rujna 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Neovisnost poljskih sudaca: Komisija od Suda Europske unije traži novčane kazne protiv Poljske zbog aktivnosti Disciplinskog vijeća

Europska komisija danas je donijela dvije zasebne odluke, obje povezane s odlukama Suda i o postupcima poljskih tijela kojima se i dalje narušava funkcioniranje poljskog pravosudnog sustava.

Neovisnost poljskih sudaca: Komisija od Suda Europske unije traži novčane kazne protiv Poljske zbog aktivnosti Disciplinskog vijeća

Kao prvo, Komisija je odlučila zatražiti od Suda da Poljskoj odredi novčanu kaznu kako bi se osiguralo poštovanje odluke Suda o privremenoj pravnoj zaštiti (od 14. srpnja 2021.) koja je zatražena na temelju članka 279. UFEU-a.

Odluka se odnosila na funkcioniranje Disciplinskog vijeća poljskog Vrhovnog suda i suspenziju daljnjih odredbi poljskog prava koje utječu na neovisnost sudstva. Komisija od Suda traži da Poljskoj odredi dnevnu novčanu kaznu sve dok mjere uvedene rješenjem Suda nisu u potpunosti provedene.

Kao drugo, Komisija je odlučila uputiti službenu opomenu na temelju članka 260. stavka 2. UFEU-a Poljskoj jer nije poduzela potrebne mjere kako bi u potpunosti postupila u skladu s presudom Suda (od 15. srpnja 2021.) kojom je utvrđeno da poljski zakon o stegovnom sustavu protiv sudaca nije u skladu s pravom Unije.

Ako Komisija smatra da poljski odgovor na današnju službenu opomenu nije zadovoljavajući kao sljedeći korak, Komisija može ponovno uputiti predmet Sudu Europske unije.

Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
8. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj