Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. prosinca 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Nedostatak viznog reciprociteta: Komisija analizira napredak

Komisija danas izvješćuje o napretku tijekom posljednjih 12 mjeseci u postizanju potpunoga viznog reciprociteta sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su posljednja zemlja s kojom se još ne primjenjuje to načelo.

eu-usa-relation_0.jpg

Vizni reciprocitet temeljno je načelo zajedničke vizne politike Europske unije. Komisija i dalje predano radi na što bržem dogovoru o putovanju bez vize u Sjedinjene Američke Države za sve države članice EU-a. Zbog toga nastavlja surađivati s SAD-om i pet država članica čiji državljani još trebaju vizu za putovanje u tu zemlju.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Vizni reciprocitet za sve države članice EU-a naš je prioritet. Nedavno je iskustvo pokazalo da stalni diplomatski angažman donosi pozitivne rezultate, a taj ćemo pristup zadržati i sa SAD-om. Bezvizni režim važan je za obje strane Atlantika pa očekujemo da će svi uključeni prionuti radu na njegovu ostvarenju.

Tijekom proteklih 12 mjeseci pojačana je suradnja sa SAD-om na političkoj i tehničkoj razini. Komisija i dalje poziva Sjedinjene Američke Države na suradnju s pet država članica (Bugarskom, Hrvatskom, Ciprom, Poljskom i Rumunjskom) kako bi se što prije postigao potpuni vizni reciprocitet. Vizni reciprocitet bio je tema na svim službenim sastancima EU-a i SAD-a, uključujući i na dva nedavna sastanka ministara pravosuđa održana u Sofiji u svibnju 2018. i u Washingtonu u studenome 2018.

Komisija će nastaviti aktivno podupirati te države članice, među ostalim financijskom pomoći, te će blisko surađivati s njima kako bi što prije ispunile zahtjeve američkog programa izuzeća od obveze posjedovanja vize.

Stajalište je Komisije da su suradnja i zajednički diplomatski angažman najprimjereniji pristup. Komisija i dalje smatra da donošenje delegiranog akta o privremenoj suspenziji ukidanja viza za državljane SAD-a u ovom trenutku ne bilo produktivno niti bi pridonijelo omogućivanju putovanja bez vize za sve građane EU-a. To se stajalište može preispitati u kontekstu razvoja događaja.

Sljedeći koraci

Komisija će nastaviti aktivno podupirati te države članice te će intenzivirati kontakte sa SAD-om. Sastanak viših dužnosnika za pravosuđe i unutarnje poslove i sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU-a i SAD-a u prvoj polovini 2019. bit će prilika za daljnje korake.

Komisija će nastaviti blisko surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem radi postizanja potpunog viznog reciprociteta te će izvijestiti o daljnjem razvoju događaja u rujnu 2019.

Kontekst

Temeljno je načelo vizne politike EU-a osigurati da treće zemlje s popisa zemalja za koje vrijedi bezvizni režim odobre recipročno izuzeće od obveze posjedovanja vize za državljane svih država članica EU-a. Zato je uspostavljen mehanizam viznog reciprociteta.

U okviru mehanizma reciprociteta Komisija je već donijela tri izvješća u kojima se procjenjuje stanje: 10. listopada 2014., 22. travnja 2015. i 5. studenoga 2015., kao i šest komunikacija u travnju, srpnju i prosincu 2016. te svibnju i prosincu 2017. i današnju komunikaciju od 19. prosinca 2018.

U posljednje tri i pol godine znatno je manje slučajeva nepostojanja reciprociteta, a Sjedinjene Američke Države jedina su zemlja na EU-ovu popisu zemalja za koje vrijedi bezvizni režim koja ne odobrava ulazak bez vize svim građanima EU-a. Potpuni vizni reciprocitet postignut je s Kanadom nakon što je 1. prosinca 2017. ukinula obvezu posjedovanja vize za Rumunje i Bugare. Slični rezultati ostvareni su i s Australijom, Brunejem i Japanom.

Pojedinosti

Datum objave
19. prosinca 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj