Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Natječaj: Izjava Europske mreže za tržišno natjecanje o primjeni prava tržišnog natjecanja u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu

Europska komisija, nacionalna tijela EU-a za tržišno natjecanje i Nadzorno tijelo EFTA-e (Europska mreža za tržišno natjecanje, ECN) danas su objavili zajedničku izjavu o primjeni prava tržišnog natjecanja u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Eu ukrajina solidarnost

U svojoj izjavi ECN potvrđuje da trenutačni krizni uvjeti mogu potaknuti poduzeća da otklone ozbiljne poremećaje uzrokovane posljedicama rata i/ili sankcija na jedinstvenom tržištu.

To može uključivati, na primjer, suradnju kako bi se 1) osigurala kupnja, opskrba i pravedna distribucija rijetkih proizvoda i sirovina; ili 2) ublažile ozbiljne gospodarske posljedice, uključujući one koje proizlaze iz provođenja sankcija koje je nametnuo EU. Ta vrsta suradnje vjerojatno ne bi predstavljala ograničenje tržišnog natjecanja ili imala učinke koji bi nadmašili svako takvo ograničenje.

U tom je kontekstu ECN izjavio da neće aktivno intervenirati u slučaju nužnih i privremenih inicijativa koje su usmjerene na izbjegavanje ozbiljnih poremećaja uzrokovanih posljedicama rata i/ili sankcija na jedinstvenom tržištu. Poduzeća se u bilo kojem trenutku mogu obratiti članovima ECN-a za neslužbene smjernice o usklađenosti svojih inicijativa s pravom tržišnog natjecanja EU-a/Europskog gospodarskog prostora.

Istodobno, ECN neće oklijevati u poduzimanju mjera protiv poduzeća koja iskorištavaju trenutačnu situaciju stvaranjem kartela ili zloupotrebom dominantnog položaja. Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Komisije.

Pojedinosti

Datum objave
22. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj