Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. listopada 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Napredak programa Jamstvo za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih

MarianneThyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage: Mjere i reforme provedene u okviru Jamstva za mlade utjecale su na više od devet milijuna mladih. Jamstvo za mlade podupiralo je važne reforme...

istock-25162534.jpg

Europska komisija 4. listopada 2016. je donijela komunikaciju u kojoj su navedena glavna postignuća Jamstva za mlade (EN) i Inicijative za zapošljavanje mladih od njihova pokretanja 2013. i zaključci kako poboljšati nastojanja EU-a i država članica za pokretanje nacionalnih programa Jamstva za mlade. Komisija je lani poduzela mjere za ubrzavanje provedbe Jamstva za mlade povećanjem pretfinanciranja Inicijative za zapoljšavanje mladih. U govoru o stanju Unije 14. rujna 2016. predsjednik Juncker izjavio je: Nastavit ćemo provoditi Jamstvo za mlade diljem Europe, i tako unaprjeđivati vještine Europljana i pomagati regijama i mladima kojima je pomoć najpotrebnija.

Jamstvo za mlade politička je obveza koju su sve države članice EU-a preuzele u obliku preporuke Vijeća iz travnja 2013. na temelju prijedloga Komisije

da će omogućiti svim mladima kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja,

naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca nakon što napuste formalno obrazovanje ili postanu nezaposleni. Istodobno je pokrenuta Inicijativa za zapošljavanje mladih kao financijski program EU-a za olakšavanje uspostave Jamstva za mlade i pružanje posebne potpore regijama u kojima je stopa nezaposlenosti mladih viša od 25 %. Sve države članice koriste se i svojim udjelom u Europskom socijalnom fondu za potporu zapošljavanju mladih.

U donesenoj komunikaciji opisan je dosadašnji napredak i istaknuto da je, iako je nezaposlenost mladih i dalje ključni problem u mnogim državama članicama, sudjelovanje mladih na tržištu rada u EU-u od 2013. u cjelini nadmašilo očekivanja. U EU-u se od 2013. broj nezaposlenih mladih snizio za 1,4 milijuna, a broj mladih koji nisu u sustavu zapošljavanja, obrazovanja ili osposobljavanja za 900 000.

Ta ohrabrujuća kretanja pokazuju da je Jamstvo za mlade, uz potporu Inicijative za zapošljavanje mladih, postiglo rezultat na terenu. Oko devet milijuna mladih prihvatilo je neku ponudu, od kojih su većina bile ponude za zaposlenje. Nadalje, Jamstvo za mlade poslužilo je kao pokretač političkih promjena, odnosno strukturnih reformi i inovativnih politika diljem država članica.

Kontekst

Kao što je predsjednik Juncker izjavio u svom govoru o stanju Unije 14. rujna 2016.: Ne želim se pomiriti s time da Europa bude kontinent nezaposlenih mladih.Ne želim se pomiriti s time da bi oni rođeni nakon 2000., generacija Y, mogli biti prvi naraštaj u zadnjih 70 godina koji je siromašniji od svojih roditelja. […] Nastavit ćemo provoditi Jamstvo za mlade diljem Europe, i tako unaprjeđivati vještine Europljana i pomagati regijama i mladima kojima je pomoć najpotrebnija.

Kako je navedeno u Pismu namjere iz 2016., Komisija namjerava pojačati napore za opću potporu mladima, a instrumenti Jamstva za mlade trebali bi u potpunosti odigrati svoju ulogu kao dio većeg niza inicijativa za mlade.

Čelnici država ili vlada EU-a zatražili su 2013. od Komisije da 2016. izvijesti o provedbi Jamstva za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih, a komunikacija je rezultat tog zadatka.

Pojedinosti

Datum objave
8. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj