Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. siječnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Najnoviji trendovi u zapošljavanju u EU-u pokazuju pozitivne pomake

U izvješću o razvoju u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi 2015. razmatraju se mogući načini uklanjanja razlika, posebno stvaranje radnih mjesta, učinkovitost radne snage, modernizacija socijalne zaštite i ulaganje u ljude.

istock-433200.jpg

Europska komisija je danas u svom Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi za 2015., između ostaloga, naglasila da je razina nezaposlenosti u EU-u i dalje visoka.

Iako poslodavci i dalje nailaze na teškoće u popunjavanju određenih radnih mjesta. U popunjavanju tih radnih mjesta ograničenja su ne samo stvarno neodgovarajuće stručne vještine, nego i činjenica da se ne mogu ponuditi privlačne plaće ili radni uvjeti, dobro osposobljavanje ili mogućnosti razvoja karijere.

Svake se godine daje pregled najnovijih trendova u zapošljavanju i socijalnoj politici te se razmatraju budući izazovi i mogući odgovori u okviru politika.

Iz ovogodišnjeg su vidljivi daljnji pozitivni pomaci u zapošljavanju i socijalnoj politici u EU-u. No unatoč nedavnim poboljšanjima, među državama članicama i dalje postoji izrazito velik raskorak glede gospodarskog rasta, zapošljavanja te drugih ključnih socijalnih i radnih pokazatelja.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je:

„Moramo zajamčiti svrhovitost svojih sustava radnog prava i socijalne zaštite u 21. stoljeću te podupirati poduzetništvo i inovacije. U tom će kontekstu europski stup socijalnih prava imati važnu ulogu.“

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu.

#ESDE2015

Pojedinosti

Datum objave
21. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj