Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. listopada 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Najnovije izvješće o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta: Poljoprivredna tržišta EU-a i dalje su stabilna unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu

Unatoč zahtjevnim uvjetima poljoprivredni sektor EU-a i dalje je stabilan. Dostupnost hrane u EU-u nije ugrožena.

Najnovije izvješće o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta: Poljoprivredna tržišta EU-a i dalje su stabilna unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o kratkoročnim izgledima za poljoprivredna tržišta EU-a. Ova redovita publikacija sadržava opći i sektorski pregled najnovijih kretanja i daljnjih izgleda za poljoprivredno-prehrambena tržišta.

Izvješće pokazuje da na poljoprivrednu proizvodnju EU-a i dalje utječu posljedice ruske agresije na Ukrajinu, porast cijena energije, povećanje ulaznih troškova i cijena hrane diljem EU-a. Osim geopolitičke nestabilnosti, EU je zabilježio jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, što je znatno utjecalo na ljetne usjeve kao što su kukuruz, soja i suncokret. Meteorološki uvjeti također su bili teški za stočare i životinje koje trpe zbog toplinskog stresa i smanjenih količina hrane za životinje.

Unatoč zahtjevnim uvjetima poljoprivredni sektor EU-a i dalje je stabilan. Dostupnost hrane u EU-u nije ugrožena. Sada se predviđa da će ukupna proizvodnja žitarica u EU-u dosegnuti 270,9 milijuna tona, što je 7,8 % manje no prošle godine. Najveće smanjenje odnosi se na kukuruz, 55,5 milijuna tona, što je smanjenje od 23,7 % u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom posljedica ljetne suše. Proizvodnja pšenice smanjit će se samo za 2,4 %, uz predviđenu proizvodnju od 127 milijuna tona.

Očekuje se da će izvoz žitarica iz EU-a dosegnuti 51 milijun tona, što je 6,5 % više no prošle sezone i 20,9 % iznad petogodišnjeg prosjeka. Trgovina žitaricama i dalje raste, a očekuje se da će izvoz pšenice iz EU-a dosegnuti 36 milijuna tona, što je povećanje od 23 % u odnosu na prethodnu godinu.

EU će nastaviti ispunjavati svoju ulogu u globalnoj sigurnosti opskrbe hranom.

Pojedinosti

Datum objave
5. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj