Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. travnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

[NAJAVA] Projekt "Road Trip"

Putovanje mladih Europljana i za mlade Europljane počinje 14. travnja 2018. mediteranskom rutom u koju su uvrštene Grčka, Bivša jugoslavenska republika Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Italija i Francuska. ...

Projekt „Road Trip”

Europska komisija (Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku) mladim Europljanima želi pružiti novu priliku da iz prve ruke iskuse ono za što se EU zalaže i što čini na terenu. Projekt „Road Trip” prvenstveno je ljudska avantura: milenijci različitih pozadina odlaze na putovanje diljem Europe i sami istražuju raznolikost projekata i inicijativa koje je omogućio EU.

Ciljevi

Krajnja ambicija jest pridonijeti (ponovnom) povezivanju mladih Europljana s Europskom unijom. Štoviše, projektom „Road Trip” želi se stvoriti svjesnost i angažman o djelovanju EU-a u regijama. Drugi ključni cilj jest stvaranje i njegovanje zajednice na internetu – komunikacijskog kanala „odozdo prema gore” kojim upravljaju milenijci – te stvaranje istinskog razgovora o europskim temama koje odražavaju njihove interese, zabrinutosti i njihova očekivanja.

Komunikacijski kanali

Facebook: https://www.facebook.com/EUinmyregion/
Internetska platforma: https://roadtriproject.eu/
Instagram: https://www.instagram.com/euinmyregion/

Izvršni sažetak

Četiri tima od po dvoje mladih osoba odlazi na putovanje Europom u njihovoj vlastitoj verziji „uskoči-iskoči” autobusa. Na putu im se na neko vrijeme pridružuju lokalci koji ih upoznaju s lokalnim životom i krajolikom. Putovanja obuhvaćaju cijeli kontinent, od mediteranske obale do Baltičkog mora, uz Atlantski ocean i rijeku Dunav.

Projekt „Road Trip” ukratko:

 • 4 putovanja u trajanju od otprilike mjesec dana.
 • Ukupno 12 000 km diljem Europe, u 4 različita zemljopisna područja.
 • Lokalni utjecajni ljudi („regijaši”) pridružuju se putovanju u kratkim razdobljima kako bi putnike i pratitelje približili lokalnoj kulturi. Oni će dijeliti svoje aktivnosti sa svojom vlastitom internetskom zajednicom.
 • Nekoliko ličnosti („grands témoins”) sastat će se s putnicima na znakovitim mjestima i s njima se upustiti u razgovor o značajnim temama.
 • Volonterske aktivnosti su uključene.
 • Zajamčeno je fleksibilno vrijeme za spontane susrete i usputna putovanja.
 • Putnici će svojim vršnjacima pričati priče na platformama društvenih medija.
 • Nakon putovanja: film o putovanju i, kao alternativa, turistički vodič (99 stvari koje trebate napraviti u Europi).

Ciljana publika

 • dobna skupina: 18-30 (posebno usredotočeni na 18-25)
 • obrazovanje i pozadina nisu bitni
 • neutralni o Europi („ne znam / nije me briga” za EU)

Ispitano i odobreno
Sveobuhvatni testovi provedeni su unaprijed kako bi se ispitao pristup. Rezultati su potvrdili važnost projekta za ciljanu publiku.
- Fokusne skupine (sesije u PT, LT i GR -2 dobnim skupinama po zemlji, 18-32 i 23-30)
- Internetska anketa (u 25 država članica EU-a, prikupljeno 2500 povratnih informacija)

Rute
Putovanje obuhvaća 4 glavne rute diljem kontinenta.

4 rute – 4 varijacije projekta „Road Trip”
Svaka ruta ima svoj ton oko općenite teme koja će se smanjivati u svakoj fazi.
Svaki plan puta obuhvaća ±4 000 km i uključivat će ±10 posjeta projektima koje sufinancira EU kao i posjete kulturnim, turističkim i ekološkim lokacijama.
Na tim se rutama sudionike poziva da sudjeluju i u volonterskim aktivnostima.
Neki dijelovi programa su fiksni, a ostali će se utvrditi putem sa sudionicima koji „uskaču i iskaču”.
Redoslijed i točke početka i kraja putovanja utvrđeni su uzimajući u obzir godišnja doba (meteorološke uvjete), logistiku i prilike za aktivnosti na otvorenom.

# Područje POČETAK KRAJ Zemlje
1 MEDITERAN GR (Atena) 14. travnja FR (Lascaux), 12. svibnja GR, MK, AL, ME, BiH, HR, SI, IT, FR
2 ATLANTIK PT (Cabo da Roca, najzapadnija točka kontinentalne Europe), 19. svibnja NL (Rotterdam), 16. lipnja PT, ES, FR, BE, NL
3 DUNAV DE (izvor rijeke Dunav), 23. lipnja RO (delta Dunava), 21. srpnja DE, AT, SK, HU, SRB, BG, RO
4 BALTIK FI (Rovaniemi), 28. srpnja DE (Berlin), 25. kolovoza FI, EE, LV, LT, PL, DE

Mediteranska ruta
Ključne riječi: Civilizacija, ljudi, zemlja i more, čovječanstvo, kolijevka, korijeni, pokret, razmjena, miješanje, arheologija, prijelaz, teroar, poljoprivreda i kultura
Zajedničko svojstvo: „putevima korijena“. Raskrižje civilizacija, mozaik ljudi.

Atlantska ruta
Ključne riječi: Istraživanje, ljudi, ocean, voda, snaga, energija, resurs, rizik, valovi, vjetar, sport, inovacija
Zajedničko svojstvo: Avanturistički duh, veliki navigatori koji (ponovno) otkrivaju „Stari kontinent”.

Dunavska ruta
Ključne riječi: Priroda, ljudi, rijeka, izvor, resurs, veze, srce, pluća, sliv, dno, inspiracija, energija, ušće.
Zajedničko svojstvo: putovanje u zemljopisno srce Europe. Nekoliko zemalja udružilo se kako bi zaštitile jedan zajednički resurs.

Baltička ruta
Ključne riječi: Povijest i zemljopis, ljudi, istok i zapad, oko mora (zajedničko dobro), jučer i danas, zidovi i veliki prostori, rat i mir, pravi put, solidarnost, sloboda
Zajedničko svojstvo: granične zemlje Baltičkog mora dijele zemljopisno područje, ali povijest ih je često razdvajala.

Raspored i ključne značajke

 • Putovanje će trajati od 14. travnja do 25. kolovoza 2018.
 • Glavni komunikacijski kanali su Facebook, Instagram i YouTube. Objave će se objavljivati fiksno i periodično tijekom tjedna i odnosit će se na prethodno utvrđene teme (hrana, kultura, sport itd.)
 • Dvama putnicima redovito će se pridruživati lokalni blogeri/vlogeri s utvrđenom zajednicom koji će ih upoznati sa svojim omiljenim mjestima/ljudima i koji će to iskustvo podijeliti sa svojom zajednicom na lokalnom jeziku.
 • Odabir: osam putnika odabrano je nakon kampanje novačenja koja se promicala na društvenim medijima od siječnja do ožujka 2018. Konačni odabir objavljen je 3. travnja 2018.
 • Šesnaestero finalista imalo je priliku sudjelovati u radionici s aktivnostima izgradnje tima i praktičnog osposobljavanja o mobilnom novinarstvu (30. ožujka – 1. travnja).
 • Događaj „na kraju putovanja” na rasporedu je početkom listopada 2018. u Bruxellesu (u sklopu Europskog tjedna regija i gradova) i okupit će sve sudionike (putnike i regionalne blogere).
 • Dva iskusna snimatelja snimat će putovanja za potrebe dokumentarnog filma (Film o putovanju) o tom iskustvu.
 • Kako bi se osigurala nesmetana logistika i osiguranje, u tim je uključen „serviser”/vozač.
 • Putnici i sudionici blogeri bit će pozvani da pridonesu izradi/promociji alternativnog europskog turističkog vodiča mladih putnika i za mlade putnike (99 stvari koje trebate napraviti u Europi), a koji će činiti održivi rezultat nakon završetka putovanja.

Obogaćivanje koncepta
Kako bi se pratitelje potaknulo da budu u toku tijekom cijele avanture i kako bi omogućili da ovaj pothvat bude održiv tijekom vremena, ponudit će se dodatne značajke.
Primjeri:

 • Upoznavanje ličnosti („grand témoin”), poznatog putnika, intelektualca, umjetnika (...) (ne nužno milenijca, kako bi se napravilo mjesta za međugeneracijski dijalog). Upoznavanjem te osobe stvorit će se poseban, inspirativan trenutak, povezan s tonom rute i/ili s znakovitim mjestom. Svaka osoba (barem jedna po ruti) imat će snažnu osobnu povezanost s prijeđenom regijom / temom. Prijedlozi: Paolo Rumiz, Geert Mak, Orquestra Geração (finalist za nagradu RegioStars...), Rero, Michel Serres,…
 • Razbijanje mitova: ovo je putovanje prilika za razbijanje mitova o EU-u i njegovoj percipiranoj ulozi (nedostatak svjesnosti o financiranju EU-a, dojam da EU odlučuje o svemu, slaba vrijednost za novac u zemljama s neto doprinosom...)
 • Lokalni izazovi koji će se organizirati na znakovitim/poznatim mjestima/lokacijama (utvrđivanje formata koje će internetska zajednica moći podržavati): sportovi, volontiranje, dobrotvorni rad, lov na blago itd., povezani s određenim mjestom/događajem/projektom.
 • Kombi je zajednički nazivnik ove avanture i, kao takav, integralni je dio prepričavanja. Pruža „jedinstvo mjesta, vremena i radnje”. Bit će prilagođen i označavan po putu kako bi postao što prepoznatljivijim, a njegova unutrašnjost bit će uređena kako bi se mogla upotrebljavati kao pozadina. Taj će kombi biti mjesto povezivanja sudionika (putnika i regionalnih blogera) i ruta. Kao takav, bit će uvršten i promicat će se kao snažan komunikacijski simbol u postprodukcijskim događajima i rezultatima.

Pojedinosti

Datum objave
11. travnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj