Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. travnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

[NAJAVA] Projekt "Road Trip"

Putovanje mladih Europljana i za mlade Europljane počinje 14. travnja 2018. mediteranskom rutom u koju su uvrštene Grčka, Bivša jugoslavenska republika Makedonija, Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Italija i Francuska. ...

Projekt „Road Trip”

Europska komisija (Glavna uprava za regionalnu i urbanu politiku) mladim Europljanima želi pružiti novu priliku da iz prve ruke iskuse ono za što se EU zalaže i što čini na terenu. Projekt „Road Trip” prvenstveno je ljudska avantura: milenijci različitih pozadina odlaze na putovanje diljem Europe i sami istražuju raznolikost projekata i inicijativa koje je omogućio EU.

Ciljevi

Krajnja ambicija jest pridonijeti (ponovnom) povezivanju mladih Europljana s Europskom unijom. Štoviše, projektom „Road Trip” želi se stvoriti svjesnost i angažman o djelovanju EU-a u regijama. Drugi ključni cilj jest stvaranje i njegovanje zajednice na internetu – komunikacijskog kanala „odozdo prema gore” kojim upravljaju milenijci – te stvaranje istinskog razgovora o europskim temama koje odražavaju njihove interese, zabrinutosti i njihova očekivanja.

Komunikacijski kanali

Facebook: https://www.facebook.com/EUinmyregion/
Internetska platforma: https://roadtriproject.eu/
Instagram: https://www.instagram.com/euinmyregion/

Izvršni sažetak

Četiri tima od po dvoje mladih osoba odlazi na putovanje Europom u njihovoj vlastitoj verziji „uskoči-iskoči” autobusa. Na putu im se na neko vrijeme pridružuju lokalci koji ih upoznaju s lokalnim životom i krajolikom. Putovanja obuhvaćaju cijeli kontinent, od mediteranske obale do Baltičkog mora, uz Atlantski ocean i rijeku Dunav.

Projekt „Road Trip” ukratko:

 • 4 putovanja u trajanju od otprilike mjesec dana.
 • Ukupno 12 000 km diljem Europe, u 4 različita zemljopisna područja.
 • Lokalni utjecajni ljudi („regijaši”) pridružuju se putovanju u kratkim razdobljima kako bi putnike i pratitelje približili lokalnoj kulturi. Oni će dijeliti svoje aktivnosti sa svojom vlastitom internetskom zajednicom.
 • Nekoliko ličnosti („grands témoins”) sastat će se s putnicima na znakovitim mjestima i s njima se upustiti u razgovor o značajnim temama.
 • Volonterske aktivnosti su uključene.
 • Zajamčeno je fleksibilno vrijeme za spontane susrete i usputna putovanja.
 • Putnici će svojim vršnjacima pričati priče na platformama društvenih medija.
 • Nakon putovanja: film o putovanju i, kao alternativa, turistički vodič (99 stvari koje trebate napraviti u Europi).

Ciljana publika

 • dobna skupina: 18-30 (posebno usredotočeni na 18-25)
 • obrazovanje i pozadina nisu bitni
 • neutralni o Europi („ne znam / nije me briga” za EU)

Ispitano i odobreno
Sveobuhvatni testovi provedeni su unaprijed kako bi se ispitao pristup. Rezultati su potvrdili važnost projekta za ciljanu publiku.
- Fokusne skupine (sesije u PT, LT i GR -2 dobnim skupinama po zemlji, 18-32 i 23-30)
- Internetska anketa (u 25 država članica EU-a, prikupljeno 2500 povratnih informacija)

Rute
Putovanje obuhvaća 4 glavne rute diljem kontinenta.

4 rute – 4 varijacije projekta „Road Trip”
Svaka ruta ima svoj ton oko općenite teme koja će se smanjivati u svakoj fazi.
Svaki plan puta obuhvaća ±4 000 km i uključivat će ±10 posjeta projektima koje sufinancira EU kao i posjete kulturnim, turističkim i ekološkim lokacijama.
Na tim se rutama sudionike poziva da sudjeluju i u volonterskim aktivnostima.
Neki dijelovi programa su fiksni, a ostali će se utvrditi putem sa sudionicima koji „uskaču i iskaču”.
Redoslijed i točke početka i kraja putovanja utvrđeni su uzimajući u obzir godišnja doba (meteorološke uvjete), logistiku i prilike za aktivnosti na otvorenom.

#PodručjePOČETAKKRAJZemlje
1MEDITERAN GR (Atena) 14. travnjaFR (Lascaux), 12. svibnjaGR, MK, AL, ME, BiH, HR, SI, IT, FR
2ATLANTIKPT (Cabo da Roca, najzapadnija točka kontinentalne Europe), 19. svibnjaNL (Rotterdam), 16. lipnjaPT, ES, FR, BE, NL
3DUNAVDE (izvor rijeke Dunav), 23. lipnjaRO (delta Dunava), 21. srpnjaDE, AT, SK, HU, SRB, BG, RO
4BALTIKFI (Rovaniemi), 28. srpnjaDE (Berlin), 25. kolovozaFI, EE, LV, LT, PL, DE

Mediteranska ruta
Ključne riječi: Civilizacija, ljudi, zemlja i more, čovječanstvo, kolijevka, korijeni, pokret, razmjena, miješanje, arheologija, prijelaz, teroar, poljoprivreda i kultura
Zajedničko svojstvo: „putevima korijena“. Raskrižje civilizacija, mozaik ljudi.

Atlantska ruta
Ključne riječi: Istraživanje, ljudi, ocean, voda, snaga, energija, resurs, rizik, valovi, vjetar, sport, inovacija
Zajedničko svojstvo: Avanturistički duh, veliki navigatori koji (ponovno) otkrivaju „Stari kontinent”.

Dunavska ruta
Ključne riječi: Priroda, ljudi, rijeka, izvor, resurs, veze, srce, pluća, sliv, dno, inspiracija, energija, ušće.
Zajedničko svojstvo: putovanje u zemljopisno srce Europe. Nekoliko zemalja udružilo se kako bi zaštitile jedan zajednički resurs.

Baltička ruta
Ključne riječi: Povijest i zemljopis, ljudi, istok i zapad, oko mora (zajedničko dobro), jučer i danas, zidovi i veliki prostori, rat i mir, pravi put, solidarnost, sloboda
Zajedničko svojstvo: granične zemlje Baltičkog mora dijele zemljopisno područje, ali povijest ih je često razdvajala.

Raspored i ključne značajke

 • Putovanje će trajati od 14. travnja do 25. kolovoza 2018.
 • Glavni komunikacijski kanali su Facebook, Instagram i YouTube. Objave će se objavljivati fiksno i periodično tijekom tjedna i odnosit će se na prethodno utvrđene teme (hrana, kultura, sport itd.)
 • Dvama putnicima redovito će se pridruživati lokalni blogeri/vlogeri s utvrđenom zajednicom koji će ih upoznati sa svojim omiljenim mjestima/ljudima i koji će to iskustvo podijeliti sa svojom zajednicom na lokalnom jeziku.
 • Odabir: osam putnika odabrano je nakon kampanje novačenja koja se promicala na društvenim medijima od siječnja do ožujka 2018. Konačni odabir objavljen je 3. travnja 2018.
 • Šesnaestero finalista imalo je priliku sudjelovati u radionici s aktivnostima izgradnje tima i praktičnog osposobljavanja o mobilnom novinarstvu (30. ožujka – 1. travnja).
 • Događaj „na kraju putovanja” na rasporedu je početkom listopada 2018. u Bruxellesu (u sklopu Europskog tjedna regija i gradova) i okupit će sve sudionike (putnike i regionalne blogere).
 • Dva iskusna snimatelja snimat će putovanja za potrebe dokumentarnog filma (Film o putovanju) o tom iskustvu.
 • Kako bi se osigurala nesmetana logistika i osiguranje, u tim je uključen „serviser”/vozač.
 • Putnici i sudionici blogeri bit će pozvani da pridonesu izradi/promociji alternativnog europskog turističkog vodiča mladih putnika i za mlade putnike (99 stvari koje trebate napraviti u Europi), a koji će činiti održivi rezultat nakon završetka putovanja.

Obogaćivanje koncepta
Kako bi se pratitelje potaknulo da budu u toku tijekom cijele avanture i kako bi omogućili da ovaj pothvat bude održiv tijekom vremena, ponudit će se dodatne značajke.
Primjeri:

 • Upoznavanje ličnosti („grand témoin”), poznatog putnika, intelektualca, umjetnika (...) (ne nužno milenijca, kako bi se napravilo mjesta za međugeneracijski dijalog). Upoznavanjem te osobe stvorit će se poseban, inspirativan trenutak, povezan s tonom rute i/ili s znakovitim mjestom. Svaka osoba (barem jedna po ruti) imat će snažnu osobnu povezanost s prijeđenom regijom / temom. Prijedlozi: Paolo Rumiz, Geert Mak, Orquestra Geração (finalist za nagradu RegioStars...), Rero, Michel Serres,…
 • Razbijanje mitova: ovo je putovanje prilika za razbijanje mitova o EU-u i njegovoj percipiranoj ulozi (nedostatak svjesnosti o financiranju EU-a, dojam da EU odlučuje o svemu, slaba vrijednost za novac u zemljama s neto doprinosom...)
 • Lokalni izazovi koji će se organizirati na znakovitim/poznatim mjestima/lokacijama (utvrđivanje formata koje će internetska zajednica moći podržavati): sportovi, volontiranje, dobrotvorni rad, lov na blago itd., povezani s određenim mjestom/događajem/projektom.
 • Kombi je zajednički nazivnik ove avanture i, kao takav, integralni je dio prepričavanja. Pruža „jedinstvo mjesta, vremena i radnje”. Bit će prilagođen i označavan po putu kako bi postao što prepoznatljivijim, a njegova unutrašnjost bit će uređena kako bi se mogla upotrebljavati kao pozadina. Taj će kombi biti mjesto povezivanja sudionika (putnika i regionalnih blogera) i ruta. Kao takav, bit će uvršten i promicat će se kao snažan komunikacijski simbol u postprodukcijskim događajima i rezultatima.

Pojedinosti

Datum objave
11. travnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj