Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. siječnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Na snagu stupila nova pravila za poboljšanje zaštite potrošača

Komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila EU-a o zaštiti potrošača koja su dio novih pogodnosti za potrošače. Novim pravilima će se modernizirati trenutačna pravila EU-a o zaštiti potrošača te poboljšati njihova provedba u skladu s...

Nova pravila za potrošače

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Novim pravilima poboljšat će se zaštita potrošača u digitalnom svijetu koju s pravom zaslužuju. EU također želi zaustaviti praksu prodaje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama kada to nije slučaj. Ali nova pravila će štititi potrošače od nepoštenih trgovaca i internetskih prijevara samo ako se strogo provode. Snažno potičem sve države članice da osiguraju provođenje novih pravila bez odgode. Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Danas šaljemo jasnu poruku trgovcima da moraju poštovati pravila, a ne izbjegavati ih. Kršenje pravila EU-a o zaštiti potrošača u velikim razmjerima može biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od najmanje 4 % godišnjeg prometa. To će biti dovoljno odvraćajuća i djelotvorna kazna koja bi odvratila nepoštene trgovce od prijevara. Pozdravljam novo zakonodavstvo jer se njime uspostavljaju istinski europski standardi zaštite potrošača.

Novim će se pravilima, među ostalim, osigurati veća transparentnost internetskih tržišta: bit će jasnije tko prodaje proizvode, trgovac ili privatna osoba, a slanje lažnih potrošačkih recenzija ili preporuka bit će zabranjeno. Osim toga, trgovci neće moći oglašavati lažna smanjenja cijena, a internetske stranice za usporedbu cijena morat će informirati potrošače o kriterijima rangiranja. Novim pravilima također se jačaju prava potrošača. Osigurane su naknade za žrtve nepoštenih poslovnih praksi i kazne u slučaju situacija masovne štete kojima su izloženi potrošači diljem EU-a.

Države članice sada imaju dvije godine da Direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo kako bi osigurale da su potrošači u EU-u bolje zaštićeni.

Pojedinosti

Datum objave
7. siječnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj