Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Na sastanku na vrhu Europske unije o održivim investicijama glavna tema ubrzanje klimatske neutralnosti

Sastanak na vrhu EU-a o održivim ulaganjima otvoren je 2021. nakon pokretanja europskog zelenog plana, u kojem je postavljen cilj da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Na sastanku na vrhu Europske unije o održivim investicijama glavna tema ubrzanje klimatske neutralnosti

Sastanak na vrhu EU-a o održivim investicijama – glavno godišnje događanje Europske komisije na ovu temu – održava se u Bruxellesu u petak 28. listopada 2022. Ovo drugo izdanje summita pod nazivom Building Tomorrow („Gradimo budućnost“) okupit će svjetske političare, poduzetnike, ulagače, financijske institucije i predstavnike civilnog društva. Sudionice i sudionici istražit će nove načine za mobilizaciju financijskih sredstava za održiva ulaganja i raspravljati o transparentnosti te standardima EU-a i međunarodnim standardima izvješćivanja o održivom financiranju. Razmijenit će mišljenja o tome kako ubrzati privatna ulaganja u energetsku tranziciju, kao i o potrebama za osposobljavanjem te novim znanjem i vještinama u svim sektorima kako bi se omogućila uključiva zelena tranzicija. Ovaj sastanak na vrhu ujedno je prilika da se pokaže globalno jedinstvo i odlučnost u postizanju zajedničkih ciljeva zaštite okoliša i održivosti.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen održat će uvodni govor putem videoveze, dok će u raspravama sudjelovati izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, a povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness. Na summitu će govoriti i kanadski premijer Justin Trudeau, glavni tajnik UN-a António Guterres, novozelandska premijerka Jacinda Ardern i državni tajnik SAD-a za riznicu Janet L. Yellen.

Sastanak na vrhu EU-a o održivim ulaganjima otvoren je 2021. nakon pokretanja europskog zelenog plana, u kojem je postavljen cilj da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. Planom ulaganja za europski zeleni plan potaknut će se ulaganja i financijska sredstva za potporu tim naporima. Osim toga, s obzirom na rusku ratnu agresiju na Ukrajinu, u planu REPowerEU utvrđuju se daljnji koraci za okončanje ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima i ubrzavanje zelene tranzicije, uz istodobno jačanje otpornosti energetskog sustava na razini EU-a.

Cjeloviti popis govornika i program sastanka na vrhu dostupni su na ovoj poveznici. Mediji događanje mogu pratiti na internetskoj stranici summita, kao i na Facebooku i Twitteru Glavne uprave za gospodarske i financijske poslove (DG ECFIN).

Pojedinosti

Datum objave
27. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj