Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. siječnja 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Mogu li Europljani koristiti digitalne recepte u drugim zemljama EU-a?

Od danas prvi pacijenti u EU-u mogu koristiti digitalne recepte koje im je izdao njihov liječnik u ljekarnama u drugoj zemlji EU-a: finski pacijenti sada mogu otići u ljekarnu u Estoniji i podignuti lijek koji im je elektronički propisao njihov...

E-recepti

Inicijativa se odnosi na sve e-recepte izdane u Finskoj i na ljekarne u Estoniji koje su potpisale ugovor.

Novost je u tome što su e-recepti u ljekarnama koje sudjeluju u inicijativi vidljivi elektroničkim putem u okviru nove infrastrukture za digitalne usluge e-zdravstva te pacijenti više ne moraju donositi papirnate recepte. To je u skladu s našom politikom digitalnog zdravstva i skrbi, kojom se želi osnažiti pacijente omogućivanjem pristupa njihovim zdravstvenim podacima i jamstvom kontinuiteta skrbi.

Andrus Ansip, potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište, Vytenis Andriauskaitis, povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane, te Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, pozdravili su taj prvi korak u razmjeni e-recepata između Finske i Estonije, čime se otvara put suradnji na e zdravstvu među zemljama i stvara odlična polazna točka za bolju skrb za građane.

Pojedinosti

Datum objave
21. siječnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj