Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Mjere EU-a za poboljšanje recipročnog pristupa međunarodnim tržištima javne nabave

Europska komisija pozdravlja politički dogovor koji su Europski parlament i Vijeće postigli o instrumentu za međunarodnu nabavu (ICI).

Mjere EU-a za poboljšanje recipročnog pristupa međunarodnim tržištima javne nabave

Europska komisija pozdravlja politički dogovor koji su Europski parlament i Vijeće postigli o instrumentu za međunarodnu nabavu (ICI). Cilj instrumenta je poduzećima iz EU-a omogućiti bolji pristup tržištima javne nabave izvan EU-a i poboljšati njihove tržišne mogućnosti.

Dogovor o instrumentu za međunarodnu nabavu uslijedio je nakon završnog trijaloga održanog u Bruxellesu u ponedjeljak, 14. ožujka. Tržišta javne nabave EU-a među najvećim su i najpristupačnijima na svijetu. Međutim, mnogi od glavnih trgovinskih partnera EU-a primjenjuju restriktivne prakse na svojim tržištima kojima se diskriminiraju poduzeća iz EU-a.

Ta ograničenja utječu na konkurentne sektore EU-a kao što su građevinarstvo, javni prijevoz, medicinski proizvodi, proizvodnja električne energije i farmaceutski proizvodi. ICI će pomoći u rješavanju tog problema tako što će EU-u omogućiti pokretanje istraga o navodnim ograničenjima na tržištima javne nabave trećih zemalja za poduzeća iz EU-a, pokretanje savjetovanja s dotičnom zemljom o otvaranju njezinih tržišta javne nabave te, u konačnici, ograničavanje pristupa stranih poduzeća tržištima javne nabave EU-a ako dolaze iz zemlje koja i dalje primjenjuje ograničenja na poduzeća iz EU-a.

Izvršni potpredsjednik Komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: Ravnopravni uvjeti ključni su za konkurentnost naših poduzeća. Iako je EU održao svoja tržišta javne nabave otvorenima, to ne vrijedi za mnoge treće zemlje u kojima se naša poduzeća i dalje suočavaju s nepoštenim preprekama. Nastavljamo poticati dijalog kako bismo riješili te probleme. Međutim, taj će nam novi instrument dati dodatnu snagu za uklanjanje tih prepreka i promicanje poštenog tržišnog natjecanja u korist svih strana. Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
15. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj