Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. ožujka 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Međunarodni dan žena 2019.: veća ravnopravnost, ali prespore promjene

U povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Komisija je objavila izvješće iz 2019. o ravnopravnosti žena i muškaraca u EU-u. Dobra je vijest da Europa napreduje, no potrebno je ubrzati promjene.Junckerova Komisija nastojala je u svim područjima...

Međunarodni dan žena 2019.

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Komisije, danas je izjavio: Ušli smo u 2019. godinu, a napredak u području rodne ravnopravnosti još je uvijek vrlo spor. U nekim zemljama situacija čak i nazaduje. Jedino što tažimo je ravnopravnost za sve. Ništa više, ali ni ništa manje. Vrijeme je da se žene i muškarci zajedno zalažu za ravnopravnost.

Vĕra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, dodala je: Žene i dalje nisu dovoljno zastupljene u politici diljem EU-a, a to vrijedi i za europske institucije. Želim da se više žena kandidira na izborima. Trebamo dati dobar primjer, zato pozivam države članice da predlože više kandidatkinja za buduću Komisiju EU-a.

Iz današnjeg izvješća vidljiv je određeni napredak u pogledu rodne ravnopravnosti, no žene se i dalje u mnogim područjima suočavaju s nejednakostima:

Stopa zaposlenosti žena u EU-u dosegla je 2017. rekordnu razinu od 66,4 %, ali se stanje razlikuje među državama članicama. Prošle je godine osam država članica dobilo preporuke u okviru europskog semestra za poboljšanje sudjelovanja žena na tržištu rada (Austrija, Češka, Njemačka, Estonija, Irska, Italija, Poljska i Slovačka).

Ženama prijeti veći rizik od siromaštva jer su im plaće oko 16 % niže od plaća muškaraca. Posljedica je toga razlika u mirovinama, koja je 2017. bila 35,7 %. U nekim zemljama više od 10 % starijih žena ne može si priuštiti potrebnu zdravstvenu skrb. Žene su još uvijek u velikoj mjeri nedovoljno zastupljene u parlamentima i vladama. Žene su na čelu samo šest od 28 nacionalnih parlamenata diljem EU-a, a sedam od deset članova nacionalnih parlamenata u EU-u su muškarci. Iako je trenutačno postotak žena na višim ministarskim pozicijama (30,5 %) najviši otkada su 2004. podaci prvi puta dostupni za sve države članice, čini se da se ženama i dalje nastoje dodijeliti portfelji manjeg političkog značaja. U poslovnom svijetu prepreke su i dalje neizbježne sa samo 6,3 % glavnih direktorica u najvećim trgovačkim društvima u EU-u uvrštenima na burzu.

Podjela obveza skrbi prema novim pravilima EU-a o ravnoteži između poslovnog i privatnog života: Nedavnim dogovorom o Direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života utvrđuje se minimalni europski standard od 10 dana plaćenog očinskog dopusta koji će očevi moći uzeti nakon rođenja djeteta i koji će biti plaćen na razini plaće tijekom bolovanja. Jača se postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, a za dva mjeseca koja nisu prenosiva između roditelja uvodi se naknada na razini koju određuju države članice. Uključuju se i odredbe o dopustu za pružatelje skrbi u trajanju od 5 dana godišnje po radniku kao novo europsko pravo za radnike. Osim toga, novim se pravilima jača pravo svih roditelja i pružatelja skrbi da zatraže fleksibilnije uvjete rada.

Žene u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji: U studenome 2018. među 749 zastupnika u Europskom parlamentu bilo je 36,4 % žena, što je neznatno manje od najviše razine dosegnute krajem 2016. (37,3 %). Unutar Europske komisije stalna nastojanja da se ostvari cilj od 40 % žena na srednjim i višim rukovodećim položajima do 2019., koji je postavio predsjednik Jean-Claude Juncker, pokazuju rezultate. Udio žena na rukovodećim položajima svih razina dosegnuo je 39 % – 37 % na razini višeg rukovodstva i 40 % na razini srednjeg rukovodstva.

Pojedinosti

Datum objave
7. ožujka 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj