Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. prosinca 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Izjava povjerenice Marianne Thyssen povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom posvećen je osobama s invaliditetom i njihovim pravima. To je prilika da se podsjetimo kako su osobe s invaliditetom i njihovi predstavnici bili i ostali pokretači promjena politika diljem svijeta.

Prije deset godina donesena je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Pristup invaliditetu utemeljen na ljudskim pravima postao je pravna referentna točka u cijelome svijetu.

To se nije dogodilo preko noći, nego je rezultat višegodišnjih kampanja i akcija podizanja svijesti, na čemu je posebno aktivan bio pokret osoba s invaliditetom. Takvo je djelovanje i danas važno jer i dalje postoje svakojake prepreke.

Europska komisija predana je uklanjanju tih prepreka i podupiranju provedbe Konvencije UN-a u Europskoj uniji u okviru svojih područja nadležnosti. U skladu s Europskom strategijom za osobe s invaliditetom za razdoblje 2010. – 2020. poduzete su konkretne mjere, a u pripremi je i izvješće o napretku. Jedna od nedavnih mjera je i prošlogodišnji prijedlog Komisije pod nazivom Akt o pristupačnosti, kojim se nastoji iskoristiti puni potencijal jedinstvenog tržišta kako bi osobama s invaliditetom postali dostupni ključni proizvodi i usluge. Nadam se da će prijedlog Komisije uskoro donijeti Europski parlament i Vijeće. Pozdravljam i nedavno donošenje Direktive o pristupačnosti interneta: nove digitalne usluge i proizvodi omogućit će osobama s invaliditetom nove prilike za sudjelovanje u društvu i na tržištu rada.

Taj je izazov i dalje ogroman. Rezultati naših istraživanja pokazali su da su, u odnosu na opću populaciju, osobe s invaliditetom u mnogo većoj opasnosti od socijalne isključenosti. Štoviše, očekuje se da će do 2020. svaki peti Europljanin imati neki oblik invaliditeta.

Najvažniji elementi programa Komisije su uključiv rast i socijalna pravednost, a nastoji i osigurati da nitko ne bude zapostavljen. Kako bi se ostvario presudan napredak nužno je da i nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i poduzeća i organizacije civilnog društva odlučno rade na tome. Potpuno i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom postat će stvarnost samo ako udružimo snage.

Pojedinosti

Datum objave
3. prosinca 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj