Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. kolovoza 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Međunarodni dan mladih 2017.

Europska komisija pridružuje se proslavi ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih (#YouthDay), na temu „Mladi grade mir” koja je posvećena doprinosima mladih sprečavanju i preobrazbi sukoba te uključivanju, društvenoj pravednosti i održivom miru.

Međunarodni dan mladih 2017.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: Samo zajedničkim naporima možemo ostvariti održivi mir te izgraditi povezana i otporna društva. Mladi uvijek iznova dokazuju svoju solidarnost i doprinose svojim zajednicama. Moramo iskoristiti taj polet.

Povjerenik Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj, izjavio je: Mladi su glavni pokretači razvoja. Naš je cilj osnažiti ih kako bi mogli mijenjati svijet nabolje. Zahvaljujući potpori EU-a tijekom proteklog desetljeća osigurano je osnovnoškolsko obrazovanje za još 14 milijuna dječaka i djevojčica. Nastavit ćemo podupirati mlade i u njihovoj važnoj ulozi mirotvoraca i boraca protiv nasilnog ekstremizma u njihovim zajednicama, primjerice u okviru danas pokrenute inicijative „One Young World Peace Ambassadors”.

Međunarodni dan mladih ujedno je i dan na koji se treba prisjetiti mnoštva različitih načina na koje Komisija podupire mlade Europljane. Primjerice, Komisija je Europskim snagama solidarnosti mladima u dobi od 18 do 30 godina pružila jedinstvenu priliku da sudjeluju u nizu aktivnosti solidarnosti širom EU-a. Od njihova pokretanja u prosincu više od 34 000 mladih prijavilo se za sudjelovanje, a stotine njih već je započelo s radom na projektima.

Ove godine obilježavamo i 30. obljetnicu Erasmusa, jednog od najuspješnijih programa. U okviru postojećeg programa Erasmus+ i njegovih prethodnika dosad je ukupno devet milijuna osoba širom Europe dobilo priliku studirati, osposobljavati se, volontirati ili stjecati stručno iskustvo u inozemstvu te je tako stasala nova generacija širokih nazora koja je svjesna izazova s kojima se suočavaju Europa i svijet.

Pojedinosti

Datum objave
12. kolovoza 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj