Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Međunarodni dan djeteta: zajednička izjava Europske komisije i visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

"Ove se godine više nego ikad prije pokazalo kako krize negativno utječu na život djece, bez obzira na to gdje ona žive. Pandemija koronavirusa i njezine socioekonomske posljedice snažno i potencijalno dugoročno utječu na učenje, dobrobit, razvoj i...

Međunarodni dan djeteta: zajednička izjava Europske komisije i visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Povodom Međunarodnog dana djeteta 20. studenoga Europska komisija i visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku izjavili su sljedeće:

Ove se godine više nego ikad prije pokazalo kako krize negativno utječu na život djece, bez obzira na to gdje ona žive. Pandemija koronavirusa i njezine socioekonomske posljedice snažno i potencijalno dugoročno utječu na učenje, dobrobit, razvoj i zaštitu djece. Prijeti im zaostajanje u obrazovanju, pad u siromaštvo te izloženost nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju. Veliki broj djece mora se nositi s ograničenim ili nejednakim pristupom uslugama i skrbi. Pandemija je istaknula velike i postojane nejednakosti koje se ne ublažavaju i ozbiljne nedostatke u sustavima za zaštitu djece diljem svijeta.

Zatvaranje škola utjecalo je na više od 1,5 milijardi učenika diljem svijeta, a najmanje svaki treći učenik (njih više od 460 milijuna) ne može sudjelovati u učenju na daljinu. Za brojnu djecu, posebno onu koja već žive u zonama sukoba ili posebno teškim uvjetima, odlazak u školu mnogo je više od pristupa obrazovanju jer ondje imaju i pristup vodi te sanitarnim uslugama, prehrani, skrbi i sigurnosti koji inače ne bi imali. Budući da trenutačno nemaju te mogućnosti mnoga djeca zapala su u ekstremno siromaštvo ili su bila prisiljena odustati od obrazovanja i pronaći posao. Kako bi se našla rješenja za te probleme EU je zajedno s UNICEF-om u rujnu cijelom svijetu poslao poziv upomoć kako bi se promicale mjere koje će djeci osigurati nastavak dostupnosti obrazovanja.

Zbog pandemije prijavljeno je i više slučajeva seksualnog zlostavljanja djece na internetu. EU je u srpnju donio strategiju EU-a za djelotvorniju borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece, a u rujnu zakonodavni prijedlog kako bi se osiguralo da poduzeća mogu nastaviti otkrivati, prijavljivati i uklanjati seksualno zlostavljanje djece na internetu. EU usto nastavlja provoditi projekt CLEAR Cotton, u okviru kojeg se prati situacija u kojoj se djeca nalaze kako bi se spriječilo da budu prisiljena na rad i potpuni prekid školovanja.

U nedavno donesenom Akcijskom planu EU-a za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020. – 2024. utvrđene su mjere za promicanje, zaštitu i ostvarivanje svih prava sve djece. Njegova provedba poduprijet će se višegodišnjim financijskim okvirom za razdoblje 2021. – 2027., što ponovno potvrđuje značaj prava djeteta u okviru geografskih programa i tematskih inicijativa.

Sljedeći nam je korak donošenje strategije EU-a o pravima djeteta u 2021. kako bismo utvrdili načine rješavanja problema koji proizlaze iz pandemije, predložili mjere za povećanje uključenosti djece, poboljšanje njihove zaštite i promicanje njihovih prava na svim razinama u EU-u i svijetu. Ta strategija bit će popraćena Preporukom o europskoj garanciji za djecu, koju ćemo također predstaviti sljedeće godine. Europska garancija za djecu pomoći će državama članicama u postizanju cilja da se djeci izloženoj riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti omogući pristup osnovnim uslugama kao što su obrazovanje, zdravstvena skrb, hrana i kvalitetno stanovanje.

Djeca imaju neusporedive mogućnosti da budu najveći pokretači promjena. Naša je zajednička odgovornost omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal jer time stvaramo slobodna, uključiva, prosperitetna, miroljubiva i demokratska društva.

Pojedinosti

Datum objave
19. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj