Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga 2016.

Moramo konačno reći ne ovoj jasnoj povredi temeljnih prava. Zbog toga moramo već danas nešto poduzeti. Udružit ćemo snage s državama članicama kako bismo zaustavili nasilje nad ženama. Sve bi žene i djevojke trebale živjeti bez straha od nasilja u...

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Zajednička izjava o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga 2016.

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Komisije, Frederica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Komisije, Johannes Hahn, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Neven Mimica, povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, Dimitris Avramopoulos, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport i Julian King, povjerenik za sigurnosnu uniju, izjavili su:

Na današnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kažemo: sada je dosta.

Žene i djevojke u i izvan EU-a i dalje proživljavaju nasilje. Žene i djevojke iz cijelog svijeta izložene su fizičkom nasilju u vlastitom domu, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju, zlostavljanju na ulici ili radnom mjestu, zlostavljanju putem interneta ili tijekom sportskih aktivnosti, silovanju, sakaćenju ili prisiljavanju na brak. Svaka je treća žena u EU-u doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja. Ne možemo negirati velike posljedice koje to nasilje ima za obitelji, zajednice, društva te gospodarstvo.

Trebalo bi više učiniti u EU-u po tom pitanju, kako bi se iskorijenio svaki oblik nasilja nad ženama. Skoro 25% žena iz EU-a doživjela je od svoje 15. godine fizičko i/ili seksualno nasilje od svoga partnera. Više od 25 % Europljana opravdava spolni odnos bez pristanka. Više od 20 % Europljana smatra da žene često izmišljaju ili preuveličavaju priče o zlostavljanju ili silovanju. Žrtve nasilja često ne podnose prijavu za kazneno djelo. Prolaznici ponekad nisu spremni priskočiti upomoć. Zajedno se moramo boriti protiv toga kao i protiv stereotipova zbog kojih se ne vjeruje pričama žena te pokazati da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i neće se tolerirati ni u kom slučaju.

Žene i djevojke su posebno ranjive u situacijama sukoba i kriznim situacijama u kojima eskaliraju nasilje, iznude, krijumčarenje, iskorištavanje te razni oblici rodno uvjetovanog nasilja. Kao posljedica toga, miilijuni žena i djevojaka prisiljeni su napustiti svoje domove. Dok su u bijegu i traže utočište u izbjegličkim kampovima, suočavaju se s dodatnim rizicima od nasilja od drugih migranata, krijumčara te u nekim zemljama čak i od nadležnih tijela. Skoro sve žrtve trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja u EU-u su žene i djevojke, koje su došle iz trećih zemalja nakon opasnih putovanja.

Ulažemo sve napore kako bismo to promijenili. Našim humanitarnim projektima koji se odnose na rodno utemeljeno nasilje pomoći ćemo gotovo 3.4 milijuna žena, djevojaka, dječaka i muškaraca iz cijelog svijeta. U sklopu akcijskog plana EU-a za rodnu jednakost za razdoblje 2016. – 2020. u području vanjskih odnosa nastavljamo ulagati u žene i djevojke iz cijelog svijeta čija se prava krše jer su isključene iz obrazovanje, s tržišta rada i iz političkog života dok se suočavaju s nejednakim pravilima i zakonima o nasljedstvu, građanstvu ili stjecanju vlasništva nad zemljom. U 2017. pružit ćemo posebnu potporu žrtvama nasilja u najudaljenijim i najosjetljivijim područjima.

EU također usmjerava sve veće napore kako bi se ženama i djevojkama, koje bježe u EU-u od sukoba, progona, nestabilnosti ili siromaštva, osigurala medicinska skrb, pravna potpora, odgovarajuće savjetovanje i psihosocijalna podrška, ako su bile izložene diskriminaciji i nasilju.

Na današnji dan Europska komisija pokreće niz mjera za 2017. za borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama. Dodijelili smo €10 milijuna eura za podršku naporima koji se ulažu na lokalnoj razini za sprečavanje rodno uvjetovanog nasilja i za podršku njegovim žrtvama u Europskoj uniji. Naš cilj je podići razinu svijesti, pružiti informacije i podići razinu svijesti o nasilju nad ženama, pri čemu se obraćamo općoj javnosti kao i stručnjacima koji mogu doprinijeti promjeni situacije: policijskim službenicima, učiteljima, liječnicima, sucima itd.

Pojedinosti

Datum objave
24. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj