Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Medijski pluralizam: Komisija objavila poziv na podnošenje ponuda radi jačanja pluralizma medija i kulturne raznolikosti

Komisija je objavila poziv na podnošenje ponuda kako bi utvrdila postojeća pravila i pristupe kojima se podupire pluralizam medija i kulturna raznolikost, posebno u vezi s isticanjem sadržaja od općeg interesa.

Medijski pluralizam: Komisija objavila poziv na podnošenje ponuda radi jačanja pluralizma medija i kulturne raznolikosti

Studijom će se za Komisiju, države članice i nacionalna regulatorna tijela izraditi sveobuhvatna analiza kojom će se podupirati važnost sadržaja od općeg interesa, kako je najavljeno u prosincu u akcijskom planu za medijski i audiovizualni sektor te akcijskom planu za europsku demokraciju.

Studija će također omogućiti detaljan pregled raspodjele prihoda od oglašavanja povezanih s medijskim sadržajem, na internetu i izvan njega, među različitim akterima u vrijednosnom lancu. Predložit će i metodologije za procjenu i mjerenje pluralnosti medija te mjere za uklanjanje nedostataka. Ta je inicijativa dio širih napora za potporu slobodi i pluralizmu medija diljem EU-a.

Temelji se na rezultatima praćenja medijskog pluralizma (MPM), koje sufinancira EU, i nedavnoj studiji o revidiranoj Direktivi o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD), u kojoj su se posebno razmatrala pravila o vlasništvu nad medijima. Komisija će istodobno osigurati održivo financiranje projekata u području pluralizma medija u okviru novog programa Kreativna Europa.

Popis postojećih projekata koje u tom području financira EU dostupan je ovdje. Rok za podnošenje ponuda za poziv na podnošenje ponuda je 23. ožujka 2021., a više informacija o pozivima dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
22. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj