Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. lipnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Kružno gospodarstvo: smjernice za usklađenu primjenu pravila o plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu

Europska komisija danas je objavila smjernice o pravilima EU-a o plastici za jednokratnu upotrebu i Provedbenu odluku o praćenju i izvješćivanju o ribarskom alatu na tržištu i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu. Cilj je tih pravila smanjiti...

Kružno gospodarstvo: smjernice za usklađenu primjenu pravila o plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu

U skladu s pravilima EU-a o plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu iz 2019., države članice do 3. srpnja ove godine moraju osigurati da se određeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu više ne stavljaju na tržište EU-a.

Cilj je Smjernica osigurati pravilnu i ujednačenu primjenu novih pravila diljem EU-a. Usklađeno prenošenje u nacionalno zakonodavstvo važno je za neometano funkcioniranje unutarnjeg tržišta u pogledu proizvoda obuhvaćenih tim pravilima. U smjernicama se objašnjavaju ključne definicije i pojmovi te su izrađene nakon opsežnih savjetovanja s državama članicama i interakcija s velikim brojem dionika. Provedbenom odlukom o praćenju i izvješćivanju o ribolovnom alatu i skupljenom otpadnom ribolovnom alatu državama članicama omogućuje se da od 2022. ispune obvezu izvješćivanja o ribolovnom alatu koji sadržava plastiku i o ribolovnom alatu sakupljenom na moru.

Cilj je potaknuti prebacivanje ribolovnog alata na kopno i poboljšati rukovanje alatom uz pomoć sustava proširene odgovornosti proizvođača. Dodatne pojedinosti dostupne su u priopćenju za medije i pitanjima i odgovorima.

Pojedinosti

Datum objave
1. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj