Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Kriza u Siriji: donatori na 5. briselskoj konferenciji mobilizirali 5,3 milijarde eura za 2021. i razdoblje nakon toga

Na petoj briselskoj konferenciji „Potpora budućnosti Sirije i regije”, kojom danas supredsjedaju Europska unija i Ujedinjeni narodi, međunarodna zajednica obvezala se da će za 2021. i razdoblje nakon toga izdvojiti 5,3 milijarde eura za Siriju i...

Kriza u Siriji: donatori na 5. briselskoj konferenciji mobilizirali 5,3 milijarde eura za 2021. i razdoblje nakon toga

Visoki predstavnik / potpredsjednik Josep Borrell izjavio je: Deset godina nakon što su Sirijci mirno izašli na ulice zahtijevajući slobodu, pravdu i bolje gospodarske uvjete ti zahtjevi još uvijek nisu ispunjeni, a zemlja je u kaosu. EU i njegove države članice proteklih deset godina pružaju najveću potporu Sirijcima te i dalje vjeruju da je na Sirijcima da odluče o budućnosti Sirije – budućnosti u kojoj će se svi Sirijci osjećati sigurnima i slobodnima te živjeti dostojanstveno. EU je na briselskoj konferenciji ponovno okupio međunarodnu zajednicu kako bismo potvrdili svoju političku i financijsku potporu Sirijcima i susjednim zemljama, kao i političkom rješenju krize.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič dodao je: Tragično je što se humanitarna situacija u Siriji i dalje pogoršava. Razorni sukobi traju već deset godina i pogađaju milijune Sirijaca, uključujući žene i djecu. Međunarodna zajednica ne smije zaboraviti na težak položaj civila. EU povećava humanitarnu pomoć radi spašavanja životâ na terenu. Ponovno ističemo da ćemo spremno pružati pomoć Sirijcima i zajednicama domaćinima.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: Nakon deset godina sukoba u Siriji, koji ima teške posljedice na sirijsko stanovništvo i susjedne zemlje koje prihvaćaju sirijske izbjeglice, status quo u regiji nije održiv. To je jedna od glavnih poruka današnje pete briselske konferencije. Potpora EU-a ne podrazumijeva samo danas potvrđenu financijsku pomoć: u našem novom programu za Sredozemlje predviđa se gospodarski i investicijski plan, koji će pridonijeti dugoročnom oporavku regije i pomoći u njezinoj stabilizaciji.

Na petoj, virtualnoj briselskoj konferenciji, održanoj 29. i 30. ožujka, bilo je zastupljeno više od 80 zemalja i međunarodnih organizacija. Sudionici su raspravljali o trenutačnom stanju u Siriji i regiji te su ponovno izrazili potporu radu koji predvodi UN s ciljem da se pronađe sveobuhvatno političko rješenje sirijskog sukoba. Peta briselska konferencija poslužila je i kao jedinstvena platforma za dijalog s civilnim društvom u Siriji i regiji.

Supredsjedatelji su donijeli izjavu.

Kontekst

Predstavnici međunarodne zajednice sastaju se od 2017. na briselskim konferencijama „Potpora budućnosti Sirije i regije” kako bi pružili potporu nastojanjima UN-a da se pronađe političko rješenje sukoba, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda br. 2254. Te konferencije omogućavaju prikupljanje neophodne humanitarne i financijske pomoći donatorske zajednice za sirijsko stanovništvo i susjedne zemlje koje prihvaćaju sirijske izbjeglice. Na svih pet konferencija održani su i „Dani dijaloga”, koji su prilika za susret predstavnika sirijskih, regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva s oblikovateljima politika.

Dani dijaloga s civilnim društvom

Tijekom tri panela koji su održani u okviru Dana dijaloga 29. ožujka i prenosili su se uživo na internetu, predstavnici sirijskih, regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva raspravljali su s ministrima i donositeljima odluka iz EU-a, UN-a, zemalja iz sirijskog susjedstva i drugih međunarodnih partnera. Te su se rasprave nadovezale na internetsko savjetovanje koje je provedeno u veljači i ožujku 2021. i u okviru kojeg su prikupljeni odgovori više od 1500 osoba i organizacija. Izvjestitelji nevladinih organizacija iznijeli su preporuke na današnjem ministarskom sastanku.

Snimku Dana dijaloga možete pogledati na internetu.

Popratna i kulturna događanja

Od 15. do 26. ožujka na internetu je održan niz popratnih događanja u organizaciji država članica EU-a, partnerskih zemalja, agencija UN-a i drugih međunarodnih organizacija.

Regionalni fond zaklade EU-a za odgovor na krizu u Siriji, koji je od svojeg osnivanja u prosincu 2014. mobilizirao više od 2,3 milijarde eura iz EU-a, 21 države članice EU-a, Ujedinjene Kraljevine i Turske kako bi se ublažile posljedice krize, organizirao je, u suradnji s deset općina briselske regije, izložbu fotografija na otvorenom od 15. do 30. ožujka. Fotografije su bile portreti žena, muškaraca, dječaka i djevojčica pogođenih krizom u Siriji te su prikazivale snagu i otpornost sirijskih izbjeglica i njihovih domaćina u susjednim zemljama. Fotografije su sada dostupne na internetu.

EU je, u suradnji s organizacijom Lagrange Points Brussels, organizirao četiri virtualna koncerta u kojima su sudjelovali sirijski glazbenici te sufijski pjesnici i umjetnici koji izvode ples derviša, zatim kratak internetski tečaj sirijske kuhinje te izložbu slika u prostorima organizacije Lagrange Points Brussels. Svi videozapisi dostupni su na internetu.

Više informacija

Internetske stranice konferencije

Izjava supredsjedatelja

Izvješće o financijskom praćenju

Izvješće o internetskim savjetovanjima s civilnim društvom

Snimke i fotografije: Dan dijaloga i ministarski sastanak

Informativni članak: EU i kriza u Siriji

Odgovor na krizu u Siriji: informativni članci o EU-ovoj potpori Jordanu, Libanonu, Siriji i Turskoj

Govor visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella na uvodnoj sjednici

Komentari visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella na konferenciji za medije

Izložba „Glasovi iz Sirije i regije”

Pojedinosti

Datum objave
31. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj