Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Više od pola milijuna građana EU-a vraćeno kućama zahvaljujući akciji EU-a

U dosad nezabilježenoj akciji repatrijacije, EU je iz inozemstva vratio kućama više od pola milijuna građana kojima je koronavirus onemogućio povratak. Na početku epidemije, oko 600 000 građana EU-a javilo je da se nalaze izvan EU-a, većinom u...

Koronavirus: Više od pola milijuna građana EU-a vraćeno kućama zahvaljujući akciji EU-a

Intenzivnom konzularnom suradnjom i letovima koje je financirala EU do danas je vraćeno više od 500 000 građana, većinom putnika na kratkoročnim putovanjima izvan EU-a. U ožujku je Europsko vijeće zadužilo visokog predstavnika/potpredsjednika Josepa Borrella da koordinira repatrijaciju građana EU-a, a Europska služba za vanjsko djelovanje osnovala je konzularnu radnu skupinu koja surađuje s državama članicama i Europskom komisijom.

Komisijin Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) je uz izvanredne napore sufinancirao i suorganizirao gotovo 200 letova kojima je vraćeno kućama oko 45 000 građana EU-a. U sklopu jedinstvene konzularne suradnje država članica i institucija EU-a osiguran je i povratak građana drugih država poput Norveške, Srbije, Švicarske, Turske i Ujedinjene Kraljevine.

Oko 5000 njihovih građana vraćeno je u domovine letovima EU-a. Trenutačno je oko 98 900 građana EU-a u inozemstvu te se ulažu napori da ih se vrati kućama. Na Twitteru (#WeTakeYouHome) možete saznati više o pričama i iskustvima građana EU-a koji su repatrirani zahvaljujući EU-u i državama članicama. Dostupna je i sažeta tablica letova.

Pojedinosti

Datum objave
17. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj