Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Usklađivanje normi za medicinske uređaje

Komisija je jučer donijela odluke o usklađenim normama zahvaljujući kojima će se proizvođačima omogućiti stavljanje na tržište visoko učinkovitih uređaja namijenjenih zaštiti pacijenata, zdravstvenih djelatnika i građana. Normama se također omogućuje...

Covid-19: Komisija predstavila smjernice za upravljanje granicama

Revidirane norme imaju ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa jer obuhvaćaju kritične uređaje kao što su kirurške maske, kirurški prekrivači, ogrtači, operacijska odijela, aparati za pranje, dezinfekciju i sterilizaciju.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje izjavila je: Ne smijemo posustati ni trenutak u borbi protiv koronavirusa. Danas donesenim mjerama olakšavamo pristup neophodne medicinske opreme i uređaja kao što su prekrivači, ogrtači i odijela tržištu EU-a Ta je oprema od temeljne važnosti za naše zdravstvene djelatnike koji spašavaju živote, vrlo hrabre žene i muškarce na prvoj liniji.

Nakon stupanja na snagu, normama će se proizvođačima medicinskih proizvoda i drugim gospodarskim subjektima omogućiti usklađivanje sa zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima zakonodavstva EU-a, uzimajući u obzir najnovija tehnička rješenja. Nakon objave u Službenom listu Europske unije tim se normama usklađuju proizvodi sa zahtjevima iz triju direktiva o medicinskim proizvodima.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
25. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj