Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Smjernice EU-a za siguran povratak na radno mjesto

Kako osigurati zdravlje i sigurnost radnika koji se vraćaju na radno mjesto? To važno pitanje zaokuplja mnoge poslodavce dok zemlje EU-a planiraju ili provode strategije postupnog povratka na posao nakon krize uzrokovane koronavirusom. Europska...

Koronavirus: Smjernice EU-a za siguran povratak na radno mjesto

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je: Danas je više no ikad jasno da su zaštita i promicanje sigurnosti i zdravlja na radu iznimno važni za radnike, poduzeća, sustave socijalne zaštite i društvo u cjelini. U ovim smjernicama nalaze se odgovori na praktična pitanja poslodavaca, primjerice kako što više umanjiti rizik od zaraze koronavirusom na radnome mjestu, kako ažurirati procjenu rizika i kako se pobrinuti za radnike koji su se razboljeli. Smjernice će pomoći poslodavcima i poduzećima da organiziraju povratak na posao i daju praktične savjete svojim zaposlenicima.

Komisija pridaje veliku važnost tome kako osigurati da se radnici vrate u sigurno i zdravo radno okruženje. Danas izdane smjernice stoga su važan doprinos EU-a u ovom osjetljivom razdoblju. One sadržavaju poveznice na nacionalne informacije za pojedine sektore i zanimanja, a obuhvaćaju nekoliko područja:

  • procjenu rizika i odgovarajuće mjere
  • uključivanje radnika
  • brigu o radnicima koji su se razboljeli
  • planiranje i izvlačenje pouka za budućnost
  • praćenje informacija
  • informacije za pojedinačne sektore i zanimanja.

EU-OSHA je ove smjernice izradila u suradnji s Europskom komisijom, uz sudjelovanje trostranog Savjetodavnog odbora za sigurnost i zdravlje na radu te Odbora viših inspektora rada. Smjernice će se redovito ažurirati pouzdanim informacijama u skladu s razvojem situacije.

Kontekst

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko je važno da su u svim gospodarskim sektorima na snazi stroge mjere sigurnosti i zdravlja na radu te da su osigurani odgovarajući uvjeti rada.

Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) agencija je Europske unije za informiranje o sigurnosti i zdravlju na radu.

Nakon izbijanja krize uzrokovane koronavirusom EU-OSHA je objavila smjernice za radna mjesta. Te smjernice sadržavaju najvažnije informacije i savjete o pandemiji koronavirusa.

Više informacija

Smjernice EU-a „COVID-19: povratak na radno mjesto”

O Europskoj agenciji za sigurnost i zdravlje na radu

Pojedinosti

Datum objave
24. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj