Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: pričuva medicinske opreme u okviru sustava rescEU pohranjivat će se u još četiri države članice

Danska, Grčka, Mađarska i Švedska danas su se pridružile Njemačkoj i Rumunjskoj kao države domaćini pričuve medicinske opreme u okviru sustava rescEU. Uz financijsku potporu Europske komisije šest država članica EU-a sada stvara zajedničke europske...

Koronavirus: pričuva medicinske opreme u okviru sustava rescEU pohranjivat će se u još četiri države članice

Budući da se zima bliži i broj oboljelih od koronavirusa u Europi raste, neophodno je stvoriti zalihe najvažnije medicinske opreme. Sad kad imamo nove države domaćine, rescEU s većim intenzitetom nastavlja dalje. Zajedničkim snagama mnogo ćemo se lakše suočiti s pandemijom, izjavio je Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama.

Visokokvalitetne medicinske zalihe sada uključuju maske FFP2 i FFP3, zaštitne kute i rukavice te respiratore.

Kako funkcionira medicinska pričuva sustava rescEU

Kapaciteti sustava rescEU mogu uključivati različite vrste medicinske opreme, primjerice zaštitne maske ili respiratore koji se upotrebljavaju za intenzivnu njegu, te se stalno nadopunjuju. Pričuva je smještena u nekoliko država članica, koje su odgovorne za nabavu opreme. Europska komisija u potpunosti financira zalihu, uključujući skladištenje i prijevoz.

Distribucijom upravlja Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije kako bi se osiguralo da oprema odlazi tamo gdje je najpotrebnija, što se utvrđuje prema tome kakve su potrebe navele zemlje koje su zatražile pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Kontekst

Strateške medicinske zalihe dio su šire pričuve sustava rescEU, koja među ostalim obuhvaća sredstva za gašenje požara iz zraka i kapacitete za medicinsku evakuaciju. Upotreba pričuve sustava rescEU krajnja je mjera u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, koja se može aktivirati za sve vrste prirodnih opasnosti i opasnosti uzrokovanih ljudskim djelovanjem. U Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu sudjeluju države članice EU-a, Ujedinjena Kraljevina (tijekom prijelaznog razdoblja), Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Više informacija

Informativni članak: Sustav rescEU

Informativni članak: Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu

Pojedinosti

Datum objave
22. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj