Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Koronavirus: Postupak nabave koji je Komisija pokrenula radi opskrbe osobnom zaštitnom opremom u Uniji pokazao se uspješnim

Zajednička nabava osobne zaštitne opreme koju je Europska komisija pokrenula zbog krize uzrokovane koronavirusom pokazala se uspješnom.

Epidemija covida-19: Komisija šalje zaštitnu medicinsku opremu u Kinu i koordinira napore za repatrijaciju

Proizvođači su dostavili ponude koje su obuhvatile, a u nekim slučajevima čak i premašile, količine koje su zatražile države članice koje su sudjelovale u nabavi, i to za svaki zatraženi proizvod. Postupak zajedničke nabave pokrenut je za maske vrste 2 i 3, rukavice, naočale, štitnike za lice, kirurške maske i odijela.

Time se jamči da će bolnice, zdravstveni djelatnici, ustanove za zdravstvenu njegu i sve osobe kojima je nužna dobiti potrebnu opremu za zaštitu od virusa i ograničavanje njegova širenja.

Oprema bi trebala biti dostupna dva tjedna nakon što države članice potpišu ugovore s ponuditeljima, a to bi trebale učiniti vrlo brzo.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: U ovom trenutku u cijelom svijetu postoji iznimno velika potreba za zaštitnom odjećom i medicinskom opremom. Stoga uspjehom smatramo to što je zajednička europska inicijativa za javnu nabavu u najkraćem roku na svjetskom tržištu uspjela osigurati konkretne ponude velikog opsega. To je iskaz solidarnosti EU-a. To dokazuje prednost pripadanja Uniji. Oprema bi uskoro trebala znatno olakšati stanje u Italiji, Španjolskoj i još 23 države članice. Sada je red na državama članicama da brzo potpišu potrebne ugovore.

Povjerenica Stella Kyriakides, nadležna za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Pozdravljam vrlo dobre rezultate zajedničke javne nabave EU-a. Naš je prioritet osigurati da zdravstveni djelatnici, koji danonoćno rade na tome da nas zaštite i spašavaju živote, imaju potrebnu zaštitnu opremu. Ponude koje smo dobili pozitivan su odgovor na zahtjeve država članica za opremom koja spašava živote, kao što su maske, rukavice i zaštitna odijela. Ta osnovna oprema uskoro će stići do onih kojima je potrebna. Zajedno ćemo dobiti ovu bitku.

Povjerenik Thierry Breton, zadužen za unutarnje tržište i industriju, izjavio je: Ova zajednička nabava pokazala je snagu koordinirane suradnje. Državama članicama omogućila je da udruže snage u nabavi medicinske opreme. Usporedno s time nastavljamo surađivati s proizvođačima kako bismo povećali proizvodnju i pokrenuli alternativne načine proizvodnje opreme koja nam je potrebna. Komisija će i dalje podupirati zajedničke napore proizvodnog sektora i surađivati s državama članicama kako bi opremu dobili oni kojima je najpotrebnija.

U zajedničkoj nabavi sudjelovalo je 25 država članica. Ponude se trenutačno ocjenjuju, a sljedećih dana očekuje se potpisivanje ugovora.

Zajednička nabava država članica učinkovit je način zajedničke kupnje robe na tržištu, uz koordinaciju Europske komisije.

Postupak nabave za većinu predmetne opreme pokrenut je prije samo tjedan dana, 17. ožujka, a za maske je prvi put pokrenut 28. veljače.

Pojedinosti

Datum objave
24. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj