Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Koronavirus: Komisija zaključila preliminarne razgovore s Valnevom kako bi osigurala novo potencijalno cjepivo

Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s farmaceutskim poduzećem Valneva u cilju kupnje njegova potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Predviđenim ugovorom s poduzećem Valneva svim državama članicama EU-a pružila bi se...

Koronavirus: Komisija zaključila preliminarne razgovore s Valnevom kako bi osigurala novo potencijalno cjepivo

Današnjim zaključenjem preliminarnih razgovora s poduzećem Valneva dopunjuje se već osigurani opsežan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac i Moderna te preliminarne razgovore zaključene s poduzećem Novavax. Nakon što se potvrdi sigurnost i učinkovitost tih cjepiva, ona će biti uvrštena u raznovrsni portfelj cjepiva kojim će se osigurati da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje, kao što je to već slučaj s cjepivima poduzeća BioNTech/Pfizer i Moderna, koja su nedavno odobrena u EU-u. Države članice mogu donirati cjepiva zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Pandemija bolesti COVID-19 nastavlja se u Europi i u cijelom svijetu, stoga je važnije nego ikad prije svim državama članicama osigurati pristup najširem mogućem portfelju cjepiva radi zaštite ljudi u Europi i šire. Današnjim dogovorom s Valnevom dodatno proširujemo portfelj cjepiva EU-a i potvrđujemo predanost Komisije pronalaženju održivog rješenja za pandemiju.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Ovim osmim cjepivom dopunjujemo već opsežan i raznovrstan europski portfelj cjepiva. Na taj način maksimalno povećavamo izglede da svim građanima do kraja 2021. osiguramo pristup sigurnom i učinkovitom cjepivu. Sve države članice započele su s kampanjama cijepljenja i dobivat će sve veći broj doza kako bi zadovoljile sve svoje potrebe tijekom ove godine.

Valneva je europsko biotehnološko poduzeće koje razvija inaktivirano protuvirusno cjepivo. Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade cjepiva, koja se upotrebljava 60–70 godina, temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine cjepiva protiv gripe i mnogih dječjih cjepiva. To je cjepivo trenutačno jedino inaktivirano cjepivo protiv bolesti COVID-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Europi.

Komisija je, uz potporu država članica EU-a, odlučila poduprijeti to cjepivo na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU-a.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financira dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koja će zapravo kupovati države članice.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha odluka o ulaganju u cjepivo protiv bolesti COVID-19 za proizvođače je vrlo rizična, pa će se tim ugovorima omogućiti ulaganja koja se u protivnom možda ne bi ostvarila.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za stavljanje u promet, potrebno ih je brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje, a uključuju razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija uspostavlja zajednički okvir za izvješćivanje i platformu za praćenje učinkovitosti nacionalnih strategija cijepljenja, a donijela je i dodatne mjere za jačanje mjera pripravnosti i odgovora diljem EU-a te strategiju za zaštitu od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima kojom se državama članicama pruža dodatna potpora u primjeni cjepiva.

Komisija želi osigurati cjepivo svakomu komu je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, djelovanja s ciljem univerzalnog pristupa testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te oporavka na svjetskoj razini, prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je najavila da će u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus Instrument COVAX i njegove ciljeve poduprijeti jamstvima u iznosu od 400 milijuna eura te dodatnim bespovratnim sredstvima u iznosu od 100 milijuna eura. Ta sredstva u iznosu od 500 milijuna EUR iz proračuna EU-a u kombinaciji s doprinosima država članica EU-a i EIB-a bit će ključan doprinos instrumentu COVAX kako bi se osiguralo da se do kraja 2021. stanovništvu u zemljama s niskim i srednjim dohotkom stavi na raspolaganje više od milijarde doza cjepiva.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Sigurna cjepiva protiv bolesti COVID-19 za Europljane

Pitanja i odgovori: Uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepivâ protiv bolesti COVID-19

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Informativni članak: Kako djeluju cjepiva

Informativni članak: Zdravstvene koristi od cjepiva

Informativni članak: Postupak odobrenja

Informativni članak: Dugoročna sigurnost

Informativni članak: Trenutačni portfelj EU-a

Pojedinosti

Datum objave
12. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj