Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija zaključila preliminarne razgovore s Novavaxom kako bi osigurala novo potencijalno cjepivo

Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s farmaceutskim poduzećem Novavax u cilju kupnje njegova potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Predviđenim ugovorom s poduzećem Novavax svim državama članicama EU-a pružila bi se...

Koronavirus: Komisija zaključila preliminarne razgovore s Novavaxom kako bi osigurala novo potencijalno cjepivo

Današnjim zaključenjem preliminarnih razgovora s poduzećem Novavax dopunjuje se već osigurani opsežan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac i Moderna. Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima. Države članice mogu odlučiti donirati to cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Drago mi je što mogu objaviti da nastavljamo širiti svoj portfelj raznolikih cjepiva. Današnji korak prema postizanju dogovora s poduzećem Novavax dokazuje Komisijinu predanost cilju da se istraže sve mogućnosti za pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19. Dostupnost većih količina cjepiva dovest će do dovoljne razine procijepljenosti za pobjedu nad pandemijom.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Približili smo se nabavi sedmog obećavajućeg cjepiva u svojem portfelju, čime povećavamo šanse da dobijemo najbolji mogući izbor kad je riječ o sigurnom i učinkovitom cjepivu. Sve države članice sad se moraju pobrinuti da budu spremne početi primjenjivati neka od njih od početka 2021. nakon što se pokažu sigurnima i učinkovitima. Cijepljenje će odrediti kako ćemo živjeti i raditi u 2021. U ovom predblagdanskom razdoblju od građana tražimo da nastave ulagati napore u cilju kontrole pandemije. Svi moraju odigrati svoju ulogu u nastojanju da spriječimo izbijanje novih žarišta dok čekamo cjepivo.

Novavax je biotehnološko poduzeće koje razvija cjepiva nove generacije za ozbiljne zarazne bolesti. Njihovo se cjepivo temelji na proteinskoj podjedinici i već je u 3. fazi kliničkog ispitivanja.

Komisija je, uz potporu država članica EU-a, odlučila poduprijeti to cjepivo na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU-a.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financira dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koja će zapravo kupovati države članice.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha odluka o ulaganju u cjepivo protiv bolesti COVID-19 za proizvođače je vrlo rizična pa će se tim ugovorima omogućiti ulaganja koja se u protivnom možda ne bi ostvarila.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za stavljanje u promet, potrebno ih je brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje, a uključuju razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija uspostavlja zajednički okvir za izvješćivanje i platformu za praćenje učinkovitosti nacionalnih strategija cijepljenja, a donijela je i dodatne mjere za jačanje mjera pripravnosti i odgovora diljem EU-a te strategiju za zaštitu od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima kojom se državama članicama pruža dodatna potpora u primjeni cjepiva.

Komisija želi osigurati cjepivo svakomu komu je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, djelovanja s ciljem univerzalnog pristupa testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te oporavka na svjetskoj razini, prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je najavila da će u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus poduprijeti Instrument COVAX jamstvima u vrijednosti od 400 milijuna eura. Europska unija najavila je 12. studenoga doprinos od dodatnih 100 milijuna eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Sigurna cjepiva protiv bolesti COVID-19 za Europljane

Pitanja i odgovori: Uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepivâ protiv bolesti COVID-19

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Informativni članak: Kako djeluju cjepiva

Informativni članak: Zdravstvene koristi od cjepiva

Informativni članak: Postupak odobrenja

Informativni članak: Dugoročna sigurnost

Informativni članak: Trenutačni portfelj EU-a

Pojedinosti

Datum objave
17. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj