Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija zaključila daljnje razgovore kako bi osigurala opskrbu budućim cjepivom

Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s poduzećem Johnson & Johnson o nabavi potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Nastavak je to prvih pozitivnih rezultata ostvarenih 31. srpnja sa Sanofijem i GSK-om. Predviđeni...

Koronavirus: Komisija zaključila daljnje razgovore kako bi osigurala opskrbu budućim cjepivom

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Naši građani i gospodarstvo trebaju sigurno i učinkovito cjepivo protiv koronavirusa. Današnjim razgovorima približavamo se ostvarenju tog cilja. Komisija će učiniti sve što može da u bliskoj suradnji s državama članicama i farmaceutskim poduzećima tomu aktivno pridonese.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Danas smo krenuli korak dalje u osiguravanju brzog pristupa inovativnom cjepivu koje se razvija protiv koronavirusa.Pregovori će se nastaviti jednakim intenzitetom kako bi se osigurao široki raspon cjepiva za naše građane i svijet. Sigurno i učinkovito cjepivo sigurno će doprinijeti zaštiti građana od virusa. Nastavit ćemo blisko surađivati s našim državama članicama sve dok svima ne osiguramo cjepivo.

Danas zaključeni preliminarni razgovori trebali bi rezultirati sporazumom o prethodnoj kupnji koji bi se financirao sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu, u kojemu su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Kontekst

Današnji završetak preliminarnih razgovora s poduzećem Janssen Pharmaceutica NV, koje je dio grupe poduzeća Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, važan je korak prema sklapanju sporazuma o prethodnoj kupnji, a time i prema provedbi Europske strategije za cjepiva, koju je Komisija donijela 17. lipnja 2020. Cilj je te strategije osigurati svim europskim građanima visokokvalitetna, sigurna, učinkovita i cjenovno pristupačna cjepiva u roku od 12 do 18 mjeseci. Komisija u tu svrhu zajedno s državama članicama sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima cjepiva, na temelju kojih se cjepivo rezervira odnosno države članice stječu pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva po određenoj cijeni kad cjepivo postane dostupno.

Europska komisija riješena je osigurati da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran sve dok svi ne budemo sigurni.

Zato je od 4. svibnja 2020. prikupljeno gotovo 16 milijardi eura u okviru globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalan pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak.

Više informacija

Strategija za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
14. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj