Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Koronavirus: Komisija predlaže povećanje sredstava za letove za repatrijaciju i zalihe medicinske opreme

Europska komisija danas je predložila da se iz proračuna EU-a na raspolaganje stavi 75 milijuna EUR za pomoć državama članicama pri repatrijaciji građana EU-a i da se poveća iznos sredstava za zalihe medicinske opreme u sustavu rescEU.

Komisija predlaže povećanje sredstava za letove za repatrijaciju i zalihe medicinske opreme

Povjerenik Johannes Hahn, koji je zadužen za proračun EU-a, izjavio je: Današnja je mjera još jedan primjer kako se sredstvima iz proračuna EU-a može pomoći kada i gdje je najpotrebnije. Primjer je i europske solidarnosti i suradnje u najboljem izdanju.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič rekao je: Siguran povratak građana jedan je od naših prioriteta. Činimo sve što je u našoj moći kako bismo ih u ovim teškim vremenima što prije vratili njihovim obiteljima. Želim zahvaliti državama članicama na njihovu aktivnom sudjelovanju u tom procesu. Naš Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije blisko surađuje s državama članicama na obradi njihovih zahtjeva.

Letovi za repatrijaciju

Zahvaljujući letovima za repatrijaciju koji se organiziraju uz posredovanje Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu i sufinanciraju sredstvima EU-a od pojave koronavirusa u Europu je iz Kine, Japana, SAD-a, Maroka, Tunisa, Gruzije, Filipina i Cabo Verdea već vraćeno 2312 osoba. Sljedećih je dana u planu više od 80 dodatnih letova za repatrijaciju.

Unija u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu na temelju načela solidarnosti snosi dio troškova letova za repatrijaciju državljana iz nekoliko država članica.

Medicinske zalihe u sustavu rescEU

Europska komisija predložila je da se ukupni proračun za stvaranje zaliha medicinske opreme (respiratora, zaštitnih maski i osnovne medicinski opreme) u sustavu rescEU poveća na 80 milijuna eura.

Kontekst

Kako bi se osigurala sredstva za te operacije, Komisija predlaže izmjene proračuna, odnosno reorganizaciju dijela rashoda EU-a za ovu godinu u skladu s najnovijim prioritetima.

U nacrtu izmjene proračuna predviđeno je i sljedeće:

  • uz već dodijeljenih 350 milijuna eura hitne pomoći Grčkoj je, u skladu s obvezama koje je predsjednica von der Leyen preuzela tijekom posjeta Grčkoj, namijenjeno dodatnih 350 milijuna eura pomoći za upravljanje migracijama
  • 3,6 milijuna eura Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti radi povećanja kapaciteta za identifikaciju, procjenu i obavješćivanje o prijetnjama zaraznih bolesti za zdravlje ljudi, prvenstveno za povećanje stručnih kapaciteta u kontekstu krize prouzročene koronavirusom
  • 100 milijuna eura pomoći Albaniji za oporavak od posljedica razornog potresa od 26. studenoga 2019. Ta su sredstva dio Komisijine obveze od 115 milijuna eura i ukupne obveze od 1,15 milijardi eura
  • dodatnih 3,3 milijuna eura za 2020. Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO). Zahvaljujući tim sredstvima EPPO će, primjerice, moći brže zaposliti stručno osoblje, nabaviti informatičku opremu i početi raditi na prvim predmetima.

Ranije ove godine već je mobilizirana potpora za upravljanje predmetima, tako da je ukupni iznos sredstava dodijeljenih EPPO-u za 2020. povećan za 48 %.

Sljedeći koraci

Europski parlament i Vijeće sada bi trebali što prije odobriti izmjene proračuna kako bi se novac usmjerio onamo gdje je najpotrebniji.

Pojedinosti

Datum objave
27. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj