Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija predlaže mjere za pomoć prometnom sektoru

Komisija je danas donijela paket mjera za pomoć poduzećima u sektoru zrakoplovstva te željezničkom, pomorskom i cestovnom sektoru kako bi se poduzeća lakše nosila s posljedicama pandemije koronavirusa. Mjerama će se smanjiti regulatorno opterećenje i...

Koronavirus: Komisija predlaže mjere za pomoć prometnom sektoru

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Današnjim su prijedlozima izneseni konkretni načini za lakše svakodnevno poslovanje u prometnom sektoru. Poduzeća u prometnom sektoru bi se zahvaljujući mjerama trebala učinkovitije fokusirati na prijeko potreban oporavak.

Za zrakoplovstvo, mjerama će se pojednostaviti zemaljske usluge i izmijeniti pravila o za izdavanje dozvola zračnim prijevoznicima uslijed financijskih poteškoća uzrokovanih izbijanjem koronavirusa.

Kad je riječ o pomorskom sektoru, nadležna tijela mogu odgoditi naplatu pristojbi za korištenje lučke infrastrukture ili ih uopće ne naplatiti.

Za željeznički sektor Komisija predlaže da se rok do kojeg države članice moraju prenijeti neke nadležnosti, uključujući na Agenciju EU-a za željeznice, produlji za tri mjeseca. Naposljetku, svi oblici prijevoza imat će koristi od prijedloga kojim se omogućuje produljenje valjanosti određenih certifikata i dozvola jer su zdravstvene mjere nekim prijevoznicima i radnicima otežale ispunjavanje formalnosti propisanih pravom EU-a.

Današnji prijedlozi slijede niz mjera koje je Komisija već uvela, primjerice kako zaštititi radnike u sektoru prometa, informiranje putnika o njihovim pravima i kretanje osnovnih roba diljem Europe. Detaljnije informacije o današnjem paketu možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
29. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj