Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Koronavirus: Komisija predlaže digitalnu zelenu potvrdu

Europska komisija danas je predložila uvođenje digitalne zelene potvrde kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Ona će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je dobila...

Koronavirus: Komisija predlaže digitalnu zelenu potvrdu

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Digitalna zelena potvrda rješenje je na razini EU-a kojim se osigurava da građani EU-a na raspolaganju imaju usklađeni digitalni alat za potporu slobodnom kretanju u EU-u. To je dobra poruka kojom se podupire oporavak. Naši su ključni ciljevi ponuditi jednostavan, nediskriminirajući i siguran alat kojim se u potpunosti poštuje zaštita podataka. Nastavljamo raditi i na uspostavi međunarodne konvergencije s drugim partnerima.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Digitalnom zelenom potvrdom želimo na europskoj razini osigurati da građani EU-a i članovi njihovih obitelji ovog ljeta mogu sigurno putovati uz minimalna ograničenja. Digitalna zelena potvrda neće biti preduvjet za slobodno kretanje i neće ni na koji način biti diskriminirajuća. Zajednički pristup EU-a ne samo da će nam pomoći da postupno uspostavimo slobodno kretanje unutar EU-a i izbjegnemo fragmentaciju, nego je i prilika da utječemo na globalne standarde i pružimo primjer utemeljen na našim europskim vrijednostima kao što je zaštita podataka.

Ovo su ključni elementi uredbe koju je danas predložila Komisija:

1. Dostupne i sigurne potvrde za sve građane EU-a

  • Digitalna zelena potvrda sastojat će se od tri vrste potvrda – potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju (NAAT / RT-PCR test ili brzi antigenski test) i potvrda o preboljenju bolesti COVID-19.
  • Potvrde će se izdavati u digitalnom ili papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava nužne osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna.
  • Komisija će uspostaviti pristupnik i podupirati države članice u razvoju softvera kojim će se tijela moći služiti za provjeru svih potvrda diljem EU-a. Ni jedan osobni podatak nositelja potvrde ne prolazi kroz pristupnik niti ga zadržava država članica koja provjerava potvrdu.
  • Potvrde će biti besplatno dostupne na službenom jeziku ili službenim jezicima države članice izdavateljice i na engleskom jeziku.

2. Nediskriminacija

  • Sve osobe, cijepljene i necijepljene, trebale bi moći koristiti digitalne zelene potvrde kada putuju unutar EU-a. Kako bi se spriječila diskriminacija osoba koje nisu cijepljene, Komisija predlaže ne samo izdavanje interoperabilne potvrde o cijepljenju nego i potvrde o testiranju na COVID-19 te potvrde o preboljenju bolesti COVID-19.
  • Isto pravo za putnike s digitalnom zelenom potvrdom – ako države članice prihvaćaju dokaz o cijepljenju za ukidanje određenih javnozdravstvenih ograničenja kao što je testiranje ili karantena, od njih bi se zahtijevalo da pod istim uvjetima prihvate potvrde o cijepljenju izdane u okviru sustava digitalnih zelenih potvrda. Ta bi obveza bila ograničena na cjepiva za koja je izdano odobrenje za stavljanje u promet u EU-u, ali države članice mogu odlučiti prihvatiti i druga cjepiva.
  • Obavješćivanje o drugim mjerama – ako država članica i dalje od nositelja digitalne zelene potvrde zahtijeva karantenu ili testiranje, mora obavijestiti Komisiju i sve druge države članice i obrazložiti te mjere.

3. Samo osnovne informacije i sigurni osobni podaci

  • Potvrde će sadržavati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju i jedinstveni identifikator potvrde. Ti se podaci mogu provjeriti samo kako bi se potvrdila i dokazala vjerodostojnost i valjanost potvrda.

Digitalna zelena potvrda bit će valjana u svim državama članicama EU-a, a moći će je koristiti i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Digitalna zelena potvrda trebala bi se izdati građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na njihovo državljanstvo. Trebala bi se izdati i državljanima trećih zemalja koji borave u EU-u i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Sustav digitalnih zelenih potvrda privremena je mjera. Obustavit će se nakon što Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi kraj izvanredne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

Daljnji koraci

Kako bi prijedlog bio spreman prije ljeta, potrebno je da ga Europski parlament i Vijeće brzo donesu.

Istodobno, države članice moraju primijeniti okvir pouzdanosti i tehničke standarde, dogovorene u okviru mreže e-zdravstva, kako bi se osiguralo pravodobno uvođenje digitalnih zelenih potvrda, njihova interoperabilnost i potpuna usklađenost sa zaštitom osobnih podataka. Cilj je dovršiti tehnički posao i prijedlog u sljedećim mjesecima.

Kontekst

Kako bi se poštovale mjere za ograničavanje širenja koronavirusa, od putnika u EU-u tražilo se da dostave različite dokumente, kao što su liječničke potvrde, rezultati testova ili izjave. Nedostatak standardiziranih formata stvorio je probleme putnicima pri kretanju unutar EU-a. Prijavljeni su i lažni ili krivotvoreni dokumenti.

U izjavi donesenoj nakon neformalnih videokonferencija održanih 25. i 26. veljače 2021. članovi Europskog vijeća pozvali su na nastavak rada na zajedničkom pristupu u pogledu potvrda o cijepljenju. Komisija surađuje s državama članicama u okviru mreže e-zdravstva, dobrovoljne mreže koja povezuje nacionalna tijela nadležna za e-zdravstvo u pripremnom radu na interoperabilnosti potvrda o cijepljenju. Smjernice su donesene 27. siječnja i ažurirane 12. ožujka, a nacrt okvira pouzdanosti dogovoren je 12. ožujka 2021.

Komisija je danas donijela zakonodavni prijedlog o uspostavi zajedničkog okvira za digitalnu zelenu potvrdu. Komisija je donijela i dodatni prijedlog kako bi osigurala da se digitalna zelena potvrda izdaje i državljanima trećih zemalja koji borave u državama članicama ili državama pridruženima schengenskom području te posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice. Iz pravnih razloga potrebni su zasebni prijedlozi kojima bi se obuhvatili građani EU-a i državljani trećih zemalja; ne postoji razlika u postupanju prema građanima EU-a i državljanima trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za izdavanje potvrda.

Najnovije informacije o mjerama za borbu protiv koronavirusa i ograničenjima putovanja koje su dostavile države članice dostupne su na platformi Re-open EU.

Više informacija

Pitanja i odgovori – Digitalna zelena potvrda

Digitalna zelena potvrda – Informativni članak

Digitalna zelena potvrda – videoisječak

Prijedlog uredbe o digitalnoj zelenoj potvrdi za olakšavanje slobodnog kretanja u EU-u

Prijedlog uredbe o digitalnim zelenim potvrdama za državljane trećih zemalja koji zakonito borave u državama članicama

Sigurna i učinkovita cjepiva protiv bolesti COVID-19 za sve Europljane

Internetske stranice o odgovoru Europske komisije na koronavirus

Re-open EU

Koronavirus: zajednički put prema sigurnom ponovnom otvaranju Europe

Pojedinosti

Datum objave
17. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj