Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija pozvala internetske platforme na suradnju i nastavak borbe protiv prijevara potrošača

Povjerenik Reynders danas je razgovarao s predstavnicima 11 internetskih platformi koje sudjeluju u strukturiranom dijalogu o suzbijanju internetskih prijevara potrošača povezanih s pandemijom koronavirusa, zajedno s tijelima za zaštitu potrošača...

Koronavirus: Komisija pozvala internetske platforme na suradnju i nastavak borbe protiv prijevara potrošača

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Na temelju ranijih iskustava znamo da prevaranti vide ovu pandemiju kao priliku za prijevaru europskih potrošača. Također znamo da je suradnja s glavnim internetskim platformama ključna za zaštitu potrošača od nezakonitih praksi. Danas sam potaknuo platforme da udruže snage i sudjeluju u razmjeni informacija kako bi se dodatno ojačao njihov odgovor. Moramo biti još fleksibilniji tijekom drugog vala koji trenutačno pogađa Europu.

Nakon donošenja zajedničkog stajališta tijela država članica za zaštitu potrošača u ožujku 2020., Komisija i Mreža za suradnju u zaštiti potrošača redovito su kontaktirale 11 velikih internetskih platformi (Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo i Wish) i komunicirale o novim trendovima i poslovnim praksama povezanima s pandemijom. Kao rezultat toga, internetske platforme izvijestile su o uklanjanju stotina milijuna nezakonitih ponuda i oglasa te su potvrdile stalan pad broja novih objava povezanih s koronavirusom.

Pojedinosti

Datum objave
6. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj