Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija pomaže državama članicama da ubrzaju priznavanje stručnih kvalifikacija zdravstvenih radnika

Komisija je danas objavila Komunikaciju sa smjernicama za države članice kako bi im pomogla u rješavanju problema nedostatka zdravstvenih radnika uslijed pandemije koronavirusa. Smjernice će pomoći državama članicama da ubrzaju priznavanje stručnih...

Koronavirus: Komisija pomaže državama članicama da ubrzaju priznavanje stručnih kvalifikacija zdravstvenih radnika

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Pandemija koronavirusa nevjerojatno je opteretila zdravstvene sustave svih zemalja i stvorila manjak kvalificiranih zdravstvenih radnika diljem Europe. Danas pomažemo državama članicama da prilagode postojeća pravila, priznaju kvalifikacije zdravstvenih radnika i pomognu im da prema potrebi obavljaju svoje dužnosti.

Današnjim se smjernicama odgovara na praktična pitanja u pogledu provedbe Direktive EU-a o stručnim kvalifikacijama kojom se utvrđuje okvir za lakše slobodno kretanje stručnjaka, uključujući liječnike i medicinske sestre, unutar Europe. Konkretno, u smjernicama se utvrđuje kako države članice mogu ubrzati postupak za lakše uzajamno priznavanje kvalifikacija u skladu s mogućnostima predviđenima Direktivom.

Osim toga, njima se pojašnjava kako države članice mogu osigurati da se pravila Direktive o minimalnim zahtjevima za osposobljavanje liječnika i medicinskih sestara mogu slijediti u slučajevima kada studenti ne mogu završiti obuku zbog poremećaja uzrokovanih koronavirusom, među ostalim i podnošenjem zahtjeva za odstupanje od tih pravila. Smjernicama se potvrđuje raspoloživost Komisije u potpori državama članicama i stručnjacima u suočavanju s krizom, štite njihova prava na slobodno kretanje i jamči sigurnost pacijenata.

Pojedinosti

Datum objave
7. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj