Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija održala prvi sastanak platforme EU-a za nacionalno znanstveno savjetovanje o bolesti COVID-19

Predsjednica Ursula von der Leyen danas je pozdravila znanstvene savjetnike država članica za bolest COVID-19 na prvom sastanku platforme EU-a za znanstveno savjetovanje o bolesti COVID-19. Platforma će omogućiti bolju koordinaciju znanstvenog...

Koronavirus: Komisija održala prvi sastanak platforme EU-a za nacionalno znanstveno savjetovanje o bolesti COVID-19

Današnjim sastankom predsjedala je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides, a prisutan je bio i profesor Peter Piot, posebni savjetnik predsjednice za bolest COVID-19.

Znanstveni savjetnici raspravljali su o najpogodnijim uvjetima za upotrebu brzih testova na antigene te o najučinkovitijoj primjeni izolacije i karantene u kontroli širenja virusa. Njihove rasprave o tim i budućim pitanjima pridonijet će sadržaju i koordinaciji politike Unije i država članica te će nadopuniti postojeće izvore znanstvenih savjeta Unijinih agencija i druge izvore.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Za borbu protiv koronavirusa potrebni su nam najbolji znanstvenici kako bismo udružili snage i pronašli brza rješenja. Zato smo okupili vrhunske europske znanstvene savjetnike kako bismo raspravili i savjetovali se o najboljem pristupu testiranju i izolaciji. To će pomoći u utvrđivanju najučinkovitijih mjera i potaknuti koordinirani pristup diljem Europske unije.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Od početka krize uzrokovane bolešću COVID-19 najveći izazov bila je koordinacija nacionalnih mjera. Današnje pokretanje znanstvene platforme s vrhunskim savjetnicima iz svih naših država članica imat će ključnu ulogu u osiguravanju da se važne odluke o mjerama koje utječu na svakodnevni život naših građana, kao što su testiranje ili karantena, temelje na najboljim dostupnim znanstvenim spoznajama i da su dobro koordinirane u cijeloj Uniji.

Predsjednica von der Leyen i čelnici 27 država članica Unije raspravljat će o rezultatima prvog sastanka platforme na videokonferenciji 19. studenoga.

Kontekst

Platformu, koja će se prema potrebi redovito sastajati, uspostavili su čelnici država ili vlada Unije i predsjednica von der Leyen na videokonferenciji 29. listopada. Platforma nadopunjuje savjetodavni odbor koji je Komisija osnovala 17. ožujka 2020. kako bi izradio znanstveno utemeljene smjernice za odgovor Unije i koordinirao mjere upravljanja rizikom.

Više informacija

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Pojedinosti

Datum objave
16. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj