Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija odobrila ugovor s poduzećem Moderna kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Europska komisija danas je odobrila šesti ugovor u kontekstu strategije EU-a za cjepiva, ovoga puta s farmaceutskim poduzećem Moderna. Tim se ugovorom predviđa početna kupnja 80 milijuna doza u ime svih država članica, uz mogućnost narudžbe još 80...

Koronavirus: Komisija odobrila ugovor s poduzećem Moderna kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Današnjim odobrenjem ugovora s poduzećem Moderna povećava se opsežan portfelj cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući ugovore potpisane s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer i odobreni ugovor s poduzećem CureVac. Tim raznolikim portfeljem cjepiva osigurat će se da Europa bude dobro pripremljena za cijepljenje nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima. Države članice cjepivo će moći i donirati zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Veliko mi je zadovoljstvo najaviti današnji ugovor s poduzećem Moderna o kupnji do 160 milijuna doza njihova budućeg cjepiva. Riječ je o šestom ugovoru s nekim proizvođačem cjepiva, a trenutačno radimo na još jednome. Stvaramo jedan od najširih portfelja cjepiva protiv bolesti COVID-19 u svijetu, u okviru kojega će se Europljanima omogućiti pristup obećavajućim budućim cjepivima koja su trenutačno u razvoju. Sigurno i učinkovito cjepivo može nam pomoći da suzbijemo pandemiju i postupno se vratimo normalnom životu.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Današnji ugovor s poduzećem Moderna još je jedna važna prekretnica u kontekstu strategije EU-a za cjepiva. Drago mi je što smo dosad sklopili šest ugovora o cjepivu, što jasno pokazuje europsku zdravstvenu uniju na djelu. Europska unija ostvaruje konkretne rezultate za građane i priprema teren za buduću suradnju u području zdravlja. Kako bismo se vratili u normalno stanje i svladali pandemiju, sigurno i djelotvorno cjepivo važnije je nego ikad prije. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni.

Moderna je poduzeće iz SAD-a koje je među prvima počelo razvijati nove vrste cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNA), koje u stanice prenose lipidne nanočestice. Ta se platforma cjepiva razvija već deset godina. U osnovi se te molekule upotrebljavaju kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo proizvodi vlastite bjelančevine i postiže trajni imunitet protiv bolesti COVID-19.

Komisija je odluku da podupre to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije i proizvodnog kapaciteta u Europi koji omogućuje opskrbu cijele Unije.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku Komisija bi ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financirala dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koja će države članice kupovati na temelju ugovora o predviđenoj kupoprodaji.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha ulaganje u cjepivo protiv bolesti COVID-19 za proizvođače je vrlo rizično, a tim će se ugovorima omogućiti ulaganja koja se u protivnom možda ne bi ostvarila.

Nakon što se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima te nakon što im Europska agencija za lijekove izda odobrenje za njihovo stavljanje u promet, bit će ih potrebno brzo distribuirati i primijeniti u cijeloj Europi. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje. Među njima je i razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija uspostavlja zajednički okvir za izvješćivanje i platformu za praćenje učinkovitosti nacionalnih strategija cijepljenja.

Europska komisija želi osigurati cjepivo svakomu komu je ono potrebno, i to ne samo u Europi, već u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, s ciljem postizanja univerzalnog pristupa testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te oporavka na svjetskoj razini, prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je najavila da će u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus poduprijeti Instrument COVAX jamstvima u vrijednosti od 400 milijuna eura. Europska unija najavila je 12. studenoga doprinos od dodatnih 100 milijuna eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Pojedinosti

Datum objave
25. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj