Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. kolovoza 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija odobrila financijska sredstva za dodatno osposobljavanje zdravstvenih djelatnika

Komisija je jučer potpisala ugovor kojim se sredstva u iznosu od 2,5 milijuna eura iz Instrumenta za hitnu potporu stavljaju na raspolaganje za osposobljavanje multidisciplinarne skupine zdravstvenih djelatnika za pružanje potpore odjelima za...

Koronavirus: Komisija odobrila financijska sredstva za dodatno osposobljavanje zdravstvenih djelatnika

COVID-19 znatno je utjecao na raspoloživost bolničkih kreveta tijekom prvih mjeseci pandemije, što je dovelo do povećanja potražnje za krevetima u odjelima za intenzivnu skrb od 30 do 40 % i preopterećenja dostupnih resursa. Tim programom, koji se ravnomjerno provodi diljem EU-a, obuhvatit će se najmanje 1000 bolnica i 10 000 liječnika i medicinskih sestara te će trajati od kolovoza do prosinca 2020.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Tom odlukom demonstriramo predanost pružanju potpore zdravstvenim radnicima na prvoj liniji diljem Europe i omogućavamo osnovno medicinsko osposobljavanje kako bi se osiguralo da su oni u potpunosti ovladali znanjem potrebnim za rad u specijalističkom okruženju intenzivne skrbi u kriznim vremenima. Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći kako bismo podržali države članice u nastojanjima da otklone probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa te poboljšali pripravnost i odgovor putem Instrumenta za hitnu potporu.

U okviru odgovora na krizu uzrokovanu COVID-om 19 Europska komisija uspostavila je virtualne mreže liječnika koji rade s pacijentima oboljelima od COVID-a 19 u bolnicama. Taj program osposobljavanja još je jedan primjer potpore koju Komisija pruža zdravstvenim djelatnicima i suradnje s Europskim društvom za intenzivnu medicinu.

Pojedinosti

Datum objave
19. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj