Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. kolovoza 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija novim pregovorima nastavlja proširivati paletu budućih cjepiva

Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s poduzećem CureVac o nabavi potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Uslijedili su nakon pozitivnih koraka postignutih s poduzećima Sanofi-GSK 31. srpnja i Johnson & Johnson 13...

Koronavirus: Komisija novim pregovorima nastavlja proširivati paletu budućih cjepiva

Predviđeni ugovor s poduzećem CureVac omogućio bi svim državama članicama Unije da kupe cjepivo, doniraju ga zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili ga preusmjere u druge europske zemlje. Nakon što se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv bolesti COVID-19, Komisija bi trebala imati spreman ugovorni okvir za početnu kupnju 225 milijuna doza u ime svih država članica. Komisija intenzivno pregovara i s drugim proizvođačima cjepiva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Europska komisija ispunjava što je obećala – da će građanima Europe i svijetu osigurati brz pristup sigurnom cjepivu koje će nas zaštiti od koronavirusa. Sa svakim krugom pregovora s farmaceutskom industrijom sve smo bliže pobjedi nad virusom. Uskoro ćemo postići sporazum s inovativnim europskim poduzećem CureVac, kojem su već prije odobrena sredstva Unije za proizvodnju cjepiva u Europi. Nastavljamo pregovore i s drugim poduzećima kako bismo pronašli tehnologiju koja će nas zaštititi.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Danas smo okončali pregovore s europskim poduzećem CureVac kako bismo povećali šanse za pronalazak učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa. I dalje ćemo surađivati s državama članicama i subjektima koji se bave razvojem cjepiva ne bismo li ostvarili ciljeve europske strategije za cjepiva – cjepivo za sve.

CureVac je europsko poduzeće koje je među prvima počelo razvijati sasvim nove vrste cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNA), koje u stanice prenose lipidne nanočestice. Ta se platforma cjepiva razvija već deset godina. U osnovi se te molekule koriste kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo može proizvoditi vlastite aktivne tvari za borbu protiv raznih bolesti.

Danas zaključeni preliminarni pregovori trebali bi rezultirati sporazumom o prethodnoj kupnji koji bi se financirao sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu, u kojemu su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Kontekst

Europska investicijska banka i CureVac potpisali su 6. srpnja ugovor o zajmu u iznosu od 75 milijuna eura za razvoj i masovnu proizvodnju cjepiva, među kojima je i potencijalno cjepivo poduzeća CureVac protiv bolesti COVID-19.

Današnji završetak preliminarnih razgovora s poduzećem CureVac važan je korak prema sklapanju sporazuma o prethodnoj kupnji, a time i provedbi Europske strategije za cjepiva, koju je Komisija donijela 17. lipnja 2020. Cilj je te strategije osigurati visokokvalitetna, sigurna, učinkovita i cjenovno pristupačna cjepiva svim europskim građanima u roku od 12 do 18 mjeseci. Komisija u tu svrhu zajedno s državama članicama sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima cjepiva, na temelju kojih se cjepivo rezervira odnosno države članice stječu pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva po određenoj cijeni kad cjepivo postane dostupno.

Europska komisija riješena je osigurati da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran sve dok svi ne budemo sigurni.

Zato je pod okriljem globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak, od 4. svibnja 2020. prikupljeno gotovo 16 milijardi eura.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
20. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj