Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija najavljuje izvanredne mjere za potporu poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Komisija brzo djeluje i predlaže dodatne izvanredne mjere za daljnju potporu najpogođenijim poljoprivrednim i prehrambenim tržištima. Poljoprivredno-prehrambeni sektor EU-a iskazuje otpornost u dosad neviđenim okolnostima, nakon izbijanja...

Koronavirus: Komisija najavljuje izvanredne mjere za potporu poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Današnji paket sadržava mjere za potpore za privatno skladištenje u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda i sektoru mesa, odobravanje tržišnih mjera za samoorganiziranje tržišnih subjekata u teško pogođenim sektorima, fleksibilnost u sektorima voća i povrća i vina te određene druge programe potpore tržištu.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je: Posljedice koronavirusa sve se više osjećaju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, zbog čega smo odlučili brzo djelovati i poduzeti dodatne mjere uz one koje su već poduzete od izbijanja krize. Predloženim mjerama, s obzirom na sadašnja kretanja na tržištu, želi se poslati signal da je cilj stabilizacija tržišta jer ih se smatra najprimjerenijima za osiguravanje stabilnosti cijena i proizvodnje, a time i stabilne opskrbe hranom i sigurnosti hrane u budućnosti. Danas objavljujemo novi izvanredni paket mjera za potporu najpogođenijim poljoprivredno-prehrambenim sektorima kao odgovor na već uočene poremećaje, ali i na buduće rizike. Uvjeren sam da će te mjere ublažiti pritisak na tržišta i brzo dati konkretne rezultate.

Izvanredne mjere koje su najavljene kao daljnji odgovor na krizu zbog koronavirusa uključuju sljedeće:

  • potporu za privatno skladištenje: Komisija predlaže dodjelu potpore za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslac, sir) i proizvoda od mesa (goveđe, ovčje i kozje meso). Tom će se mjerom omogućiti privremeno povlačenje proizvoda s tržišta u trajanju od najmanje 2 do 3 mjeseca, a najviše 5 do 6 mjeseci. Njome će se smanjiti dostupna ponuda i ponovno uspostaviti ravnoteža na tržištu.
  • fleksibilnost programâ potpore tržištu: Komisija će uvesti fleksibilnost u provedbi programa potpore tržištu za vino, voće i povrće, maslinovo ulje, pčelarstvo i programa EU-a u školama (distribucija mlijeka, voća i povrća). To će omogućiti preusmjeravanje prioriteta financiranja na mjere za upravljanje krizom u svim sektorima.
  • iznimno odstupanje od pravila EU-a o tržišnom natjecanju: Komisija će za sektore mlijeka, cvijeća i krumpira odobriti odstupanje od određenih pravila o tržišnom natjecanju iz članka 222. Uredbe o zajedničkoj organizaciji tržišta kojim se subjektima omogućuje da donose mjere za samoorganiziranje na tržištu. Konkretno, tim će se sektorima omogućiti kolektivno poduzimanje mjera za stabilizaciju tržišta. Primjerice, sektoru mlijeka dopustit će se kolektivno planiranje proizvodnje mlijeka, a sektorima cvijeća i krumpira dopustit će se povlačenje proizvoda s tržišta. Dopustit će se i privatno skladištenje proizvoda. Takvi sporazumi i odluke bili bi valjani samo u razdoblju od najviše šest mjeseci. Kako bi se izbjegli negativni učinci, pomno će se pratiti kretanja potrošačkih cijena.

Namjera Komisije je da se te mjere donesu do kraja travnja. Prethodno će se Komisija o njima savjetovati s državama članicama, koje će o tim mjerama glasovati, što znači da su podložne promjenama. Sve pojedinosti o tim prijedlozima bit će objavljene u trenutku njihova konačnog donošenja.

Danas najavljeni paket nastavlja se na sveobuhvatni paket drugih mjera koje je Komisija donijela u ranoj fazi za potporu poljoprivredno-prehrambenom sektoru u aktualnoj krizi, kao što su povećani iznosi državnih potpora, veći predujmovi i produženi rokovi za podnošenje zahtjeva za plaćanje. Većom fleksibilnošću u pogledu poštovanja pravila zajedničke poljoprivredne politike nastoji se smanjiti administrativno opterećenje poljoprivrednika i nacionalnih uprava.

Više informacija

Potpora poljoprivrednom i prehrambenom sektoru u kontekstu koronavirusa

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Tržišne mjere zajedničke poljoprivredne politike

Pojedinosti

Datum objave
24. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj