Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija izdala smjernice za zaštitu ključne europske imovine i tehnologije u trenutačnoj krizi

Europska komisija danas je izdala smjernice radi osiguranja čvrstog pristupa provjeri stranih ulaganja na razini EU-a u vremenu javnozdravstvene krize i povezane gospodarske ranjivosti. Cilj je očuvati poduzeća i ključnu imovinu EU-a, posebno u...

Komisija izdala smjernice za zaštitu ključne europske imovine i tehnologije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Ako želimo da Europa iz ove krize izađe snažna kao što je bila i prije nje, sada moramo poduzeti mjere predostrožnosti. Kao i u svakoj krizi, kada je imovina naše industrije i naših poduzeća pod opterećenjem, moramo zaštiti našu sigurnost i gospodarsku suverenost. Na raspolaganju su nam instrumenti za rješavanje te situacije u okviru europskog i nacionalnog prava i željela bih potaknuti države članice da ih u potpunosti iskoriste. EU jest i ostat će otvoreno tržište za izravna strana ulaganja. No ta otvorenost nije bezuvjetna.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izjavio je: Suočeni smo s dosad neviđenom javnozdravstvenom krizom s velikim posljedicama za europsko gospodarstvo. EU je otvoren za strana ulaganja i želimo da tako i dalje bude. U sadašnjim okolnostima trebamo pronaći ravnotežu između te otvorenosti i odgovarajućih kontrola. Moramo znati tko ulaže i s kojom svrhom. EU i države članice imaju odgovarajuće pravne instrumente za to. U današnjim se smjernicama države članice pozivaju da u potpunosti iskoriste te instrumente te se dodatno pojašnjava kako upotrijebiti naš okvir za provjeru ulaganja kako bi se spriječila rasprodaja strateške imovine EU-a u trenutačnoj krizi.

Na temelju postojećih pravila EU-a države članice ovlaštene su provjeravati izravna strana ulaganja iz zemalja koje nisu članice EU-a iz razloga sigurnosti ili javnog poretka. Zaštita javnog zdravlja prepoznata je kao prevladavajući razlog u općem interesu. Zbog toga države članice mogu uvesti mjere za ublažavanje rizika (npr. obveznu opskrbu za ispunjavanje osnovnih potreba država članica i EU-a) ili spriječiti da strani ulagatelj stekne ili preuzme kontrolu nad određenim poduzećem. Nacionalni mehanizmi za provjeru izravnih stranih ulaganja trenutačno postoje u 14 država članica. S obzirom na to da je Uredba EU-a o provjeri stranih ulaganja na snazi od prošle godine, EU je spreman za koordinaciju kontrole stranih stjecanja na razini država članica.

Ovim smjernicama Komisija poziva države članice koje već imaju uspostavljene mehanizme za provjeru da u potpunosti iskoriste instrumente koji su im dostupni na temelju prava EU-a i nacionalnog prava kako bi se spriječili tokovi kapitala iz zemalja koje nisu članice EU-a koji bi mogli ugroziti sigurnost i javni poredak Europe.

Osim toga, Komisija poziva preostale države članice da uspostave sveobuhvatan mehanizam za provjeru ulaganja te da u međuvremenu razmotre sve mogućnosti, u skladu s pravom EU-a i međunarodnim obvezama, koje su im na raspolaganju za moguće slučajeve u kojima bi zbog stjecanja ili preuzimanja kontrole stranog ulagatelja nad određenim poduzećem, infrastrukturom ili tehnologijom nastao rizik za sigurnost ili javni poredak EU-a.

Komisija potiče i suradnju među državama članicama kad je riječ o slučajevima provjere stranih ulaganja u kojima bi strana ulaganja mogla utjecati na jedinstveno tržište EU-a. Strana stjecanja koja se sada provode već su obuhvaćena Uredbom EU-a o provjeri izravnih stranih ulaganja i mogla bi se preispitati u okviru mehanizma za suradnju uspostavljenog tom uredbom, koji će biti u potpunosti operativan od listopada 2020.

Kad je riječ o kretanju kapitala, u smjernicama se također podsjeća u kojim se posebnim okolnostima može ograničiti slobodno kretanje kapitala povezano sa stjecanjima udjela, posebno iz trećih zemalja.

Komisija će nastaviti pozorno pratiti razvoj događaja na terenu i spremna je raspravljati o svim slučajevima stranih ulaganja s većim europskim učinkom te osigurati njihovu koordinaciju. Zaštita strateških ulaganja EU-a bit će i predmet rasprava predsjednice Ursule von der Leyen i čelnika EU-a na sutrašnjoj videokonferenciji Europskog vijeća.

Više informacija nalazi se ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
26. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj