Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija izdala praktične smjernice za primjenu fleksibilnosti dostupnih u okviru EU-a za javnu nabavu

Komisija je danas objavila smjernice kako iskoristiti sve fleksibilnosti koje nudi okvir EU-a za javnu nabavu u izvanrednoj situaciji koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Koronavirus: Komisija izdala praktične smjernice za primjenu fleksibilnosti dostupnih u okviru EU-a za javnu nabavu

U zakonodavstvu EU-a već su predviđena fleksibilna rješenja za javne naručitelje u slučaju da moraju brzo pokriti hitne potrebe za kupnjom zaštitne opreme, lijekova i respiratora, koje onima kojima su potrebni treba isporučiti što prije.

Povjerenik Breton, zadužen za unutarnje tržište, izjavio je: Javni naručitelji trenutačno su pod golemim pritiskom da osiguraju osobnu zaštitnu opremu poput maski za lice i zaštitnih rukavica, respiratore i druge medicinske potrepštine za sve one koji neumorno rade unatoč krizi. Želim im detaljno objasniti sve fleksibilnosti i rješenja koja se nude u okviru EU-a za javnu nabavu kako bih im pomogao da brzo kupe sve što trebaju. Aktualna kriza uzrokovana koronavirusom ekstremna je i nepredvidiva izvanredna situacija. U takvim situacijama zahvaljujući našim europskim pravilima javni naručitelji mogu kupiti što trebaju u roku od nekoliko dana, pa čak i sati. Apeliram na sve javne naručitelje da potpuno iskoriste postojeće mogućnosti i da se svakako obrate Komisiji ako su im potrebne dodatne upute.

Smjernice su dostupne ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
1. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj