Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

#Koronavirus: Komisija i EIB osiguravaju 75 milijuna eura za CureVac za razvoj cjepiva

Europska investicijska banka (EIB) i CureVac, biofarmaceutsko poduzeće koje razvija inovativne lijekove koji se temelje na optimiziranoj glasničkoj ribonukleinskoj kiselini (mRNK), sklopili su ugovor o zajmu u iznosu od 75 milijuna eura kako bi...

Komisija i EIB osiguravaju 75 milijuna eura za CureVac za razvoj cjepiva

Osim toga, zajmom će se poduprijeti CureVac u proširenju proizvodnih kapaciteta i ubrzanju dovršetka četvrtog proizvodnog pogona u Tübingenu u Njemačkoj. Zajam se financira u okviru Instrumenta za financiranje u području zaraznih bolesti (IDFF) u okviru programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Koronavirus će biti s nama dok ne pronađemo cjepivo. Zato je naš rad u tom području, zajedno s međunarodnim akterima, od ključne važnosti. Nedavno smo predstavili našu strategiju za cjepiva za ubrzanje razvoja, proizvodnje i distribucije cjepiva protiv novog koronavirusa. Od početka pandemije povećali smo financijska sredstva za Instrument za financiranje u području zaraznih bolesti za 400 milijuna eura i time EIB-u omogućili da sudjeluje u većem broju projekata koji se bave tom bolešću. Potporom CureVacu ubrzavamo napore u pronalaženju sigurnih i učinkovitih rješenja za sve u Europi i svijetu.

Instrument za financiranje u području zaraznih bolesti u okviru programa Obzor 2020. primjer je uspješne suradnje Komisije i EIB-a u suočavanju sa zdravstvenom krizom. Putem IDFF-a EIB je podržao 13 poduzeća s ukupnim zajmovima u iznosu od 316 milijuna eura za razvoj liječenja, cjepiva i dijagnostike protiv raznih zaraznih bolesti, na prvom mjestu koronavirusa.

Pojedinosti

Datum objave
6. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj