Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. rujna 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija dovršila portfelj cjepiva nakon razgovora sa šestim proizvođačem

Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s proizvođačem BioNtech-Pfizer o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19. BioNTech-Pfizer šesti je u nizu proizvođača s kojima je Komisija zaključila razgovore (Sanofi-GSK 31. srpnja...

Koronavirus: Komisija dovršila portfelj cjepiva nakon razgovora sa šestim proizvođačem

Predviđeni ugovor s proizvođačem BioNTech-Pfizer omogućio bi svim državama članicama Unije da kupe cjepivo, doniraju ga zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili ga preusmjere u druge europske zemlje. Ugovornim okvirom Komisije predviđena je početna kupnja 200 milijuna doza cjepiva u ime država članica Unije, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna doza, koje će se isporučiti nakon što se dokaže da je cjepivo sigurno i djelotvorno protiv bolesti COVID-19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „S radošću objavljujem da smo zaključili razgovore s proizvođačem BioNTech-Pfizer o početnoj kupnji 200 milijuna doza budućih cjepiva protiv koronavirusa. To je već šesti proizvođač farmaceutskih proizvoda s kojim smo u rekordnom roku dovršili razgovore ili potpisali sporazum o mogućem cjepivu. Naši izgledi za razvoj i primjenu sigurnog i učinkovitog cjepiva, u Europi i u ostatku svijeta, veći su no ikad. Da bismo koronavirus pobijedili igdje, moramo ga pobijediti svugdje.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Današnje zaključenje razgovora s proizvođačem BioNTech-Pfizer važan je korak u našim nastojanjima kreiranja otpornog i raznolikog portfelja kandidata za cjepiva. To je bio i cilj Unijine strategije za cjepiva, koji sada ostvarujemo. Nadamo se da će rad na tim kandidatima za cjepivo dovesti do sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje će nam pomoći da suzbijemo pandemiju.

BioNTech je njemačko poduzeće koje zajedno s američkim poduzećem Pfizer razvija novu vrstu cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNK). Glasnička mRNK ima ključnu ulogu u biologiji čovjeka jer stanicama u tijelu prenosi upute o stvaranju bjelančevina za sprečavanje ili borbu protiv bolesti.

Danas zaključeni preliminarni razgovori trebali bi rezultirati sporazumom o prethodnoj kupnji koji bi se financirao iz Instrumenta za hitnu potporu, u kojemu su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Kontekst

Današnji završetak preliminarnih razgovora s poduzećima BioNTech i Pfizer važan je korak prema sklapanju sporazuma o prethodnoj kupnji, a time i provedbi Europske strategije za cjepiva, koju je Komisija donijela 17. lipnja 2020. Ta je strategija usmjerena na osiguravanje visokokvalitetnih, sigurnih, djelotvornih i cjenovno prihvatljivih cjepiva za sve europske građane u roku od 12 do 18 mjeseci. Komisija u tu svrhu zajedno s državama članicama sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima cjepiva, na temelju kojih se cjepivo rezervira odnosno države članice stječu pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva po određenoj cijeni kad cjepivo postane dostupno.

Europska komisija riješena je osigurati da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni.

Zato je pod okriljem globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak, od 4. svibnja 2020. prikupljeno gotovo 16 milijardi eura.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
9. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj